A filmvásznon sikeres, a magánéletben boldogtalan

Szirtes Györgyi
2024. május 26. vasárnap. 7:05
Frissítve: 2024. május 26. 7:21

Romy Schneider 1938. szeptember 23-án Bécsben született, Magda Schneider német filmcsillag és Wolf Albach-Retty osztrák örökös színész gyermekeként. Emellett nagyanyja szintén színésznő volt, Rosa Albach-Retty. Romy szülei 1945-ben elváltak, Rosemarie és bátyja, Wolfie édesanyjukkal, Magdával maradtak. Romy 1953-ban játszott először filmszerepet az Amikor a fehér lilaakác újra kivirágzik című filmben. Ezután számos szórakoztató filmben szerepelt Ausztriában és Németországban. A XX. század 60-as éveinek elejétől Romy Schneider számos híres olasz, brit, francia, amerikai filmrendező filmjében volt látható, ahol színészi tehetsége teljes mértékben megmutatkozott.

A népszerűséget egyértelműen a Sissi-sorozat hozta meg számára 1955-ben. Olyan sikere volt a sorozat első epizódjának, hogy még az Elfújta a szelet is lekörözte nézettségben. Romyt a német filmes Bambi-díjra jelölték, s a német nyelvterület ünnepelt színésznője lett.

Húsz évesen Alain Delon oldalán játszott a Christine című filmben. A forgatás alatt Schneider beleszeretett partnerébe. A közös munka után szeretők lettek. Ők lettek az európai filmvilág álompárja. Elhagyta Németországot, hogy Párizsban csatlakozzon hozzá, és 1959-ben bejelentették eljegyzésüket. De 1963-ban Delon megszakította Romyval a kapcsolatot, hogy új románcot kezdjen leendő második feleségével, Natalie-val. A súlyosan megbántott Romy öngyilkosságot kísérelt meg.

Színésznőként sorban érték a sikerek, és nyerte el a szakma és a nézők elismerését, azonban magánemberként mindig boldogtalan maradt. Minden igyekezete ellenére nem találta az igazit, talán mert mindenkiben az „élete férfiának” tartott Delont kereste. Első, gyorsan tönkrement házasságából fia született, másodszorra 1975-ben a nála 15 évvel fiatalabb személyi titkárát választotta, ő lett Sarah lányának apja.

Az egyébként is zaklatott színésznőt magánéleti kudarcai nagyon megviselték, egészsége megromlott. Majd egy balesetben elvesztette 14 éves fiát. Ekkor Romy láncdohányos lett, a testi és lelki gyötrelmek elől az alkoholhoz és a gyógyszerekhez menekült.

Egy ideig úgy tűnt, sikerül kilábalnia a depresszióból, de végül, alig 43 évesen, 1982. május 29-én holtan találták párizsi lakásában. Sokan úgy vélték, hogy önkezével vetett véget életének, de a vizsgálat szerint halálát szívelégtelenség okozta.

Elolvasom a cikket