A körmeink változása fontos jele lehet annak, hogy mi történik a testünkben

Egyes körömállapotok a sejtek méretének megváltozásának, illetve a sejtek abnormális mértékű növekedésének és osztódásának következményei. Néha ez ártalmatlan lehet – bár a megjelenés egyeseket zavarhat –, de vannak olyan esetek is, amikor betegség állhat a háttérben.

Neoplazma: A test bármely más területéhez hasonlóan a körmökön is kialakulhat daganat. Ez lehet jóindulatú, amikor a sejtek a helyükön maradnak, vagy lehet rosszindulatú, amikor a növekedés ellenőrizetlenül folytatódik, és behatolhat a közeli szövetekbe.

Ez utóbbi körmökben előforduló esete a melanóma, a bőrrák egyik fajtája. Ez leggyakrabban a köröm aljától a köröm teteje felé futó sötétbarna vagy fekete vonalként jelenik meg, és idővel növekedhet.

A körmökben jóindulatú daganatok is előfordulhatnak, ezek egyike az onychopapilloma néven ismert, ritka állapot. Általában sötétvörös vagy barna csíkok, szemölcsszerű kinövés a köröm alatt, hasadás és kiemelkedés a körömhegynél jellemzi.

Hipertrófia: A körmökben hipertrófia is előfordulhat, amikor a sejtek térfogata megnő. Ez a köröm vastag, ívelt megjelenése miatt van, amely a köröm egyenetlen növekedését okozó hipertrófia miatt következik be.

Néha öröklött állapot lehet, de az onychogryphosis a körmöt ért trauma, fertőzés következtében is kialakulhat, vagy olyan egészségügyi problémákhoz társulhat, mint a keringési problémák vagy a pikkelysömör.

A kezelés a konzervatív megközelítéstől, például a körömvágó olló és a körömvágók használatától a köröm teljes eltávolításával járó, műtéti lehetőségekig terjedhet.

Bár a körmökön normális, hogy függőlegesen futó barázdák vannak, más textúrák, például a köröm szélességében futó, apró horpadások vagy barázdák valami másra utalhatnak.

Gödröcskék: A lyukacsos körmöket apró, kerek horpadások jellemzik. Ezek a gödröcskék a körömágyban lévő pikkelysömör következményei lehetnek, amely zavarja a köröm kialakulását. A kezeket és lábakat érintő ekcémában szenvedők egy részénél, az incontinentia pigmenti genetikai betegségben szenvedőknél vagy az alopecia areata autoimmun betegségben szenvedőknél is előfordulhat.

Beau-vonalak: A körmön vízszintesen végigfutó, mély barázdákat Beau-vonalaknak nevezik, és annak a jele, hogy a köröm növekedése leállt – ez újraindulhat, ha az okot azonosítják és kezelik.

A Beau-vonalaknak lehet külső oka, például a körömágy vagy a körömágybőrnek a sérülése (akár egy manikűrözés miatt is) vagy fertőzés. A növekedés a kemoterápia mellékhatásaként is leállhat, akárcsak a kontrollálatlan cukorbetegség, a magas lázzal járó betegségek és az ásványianyag-hiány esetében.

Sárga köröm: A sárga körmök miatt nem feltétlenül kell aggódni. Ha azonban a sárgás szín nem múlik el, és a köröm megvastagodásával és a növekedés lelassulásával jár együtt, akkor sárgaköröm-szindrómáról lehet szó. Ez egy nagyon ritka állapot, amely néha a körmökön kívül más tünetekkel is járhat – nevezetesen duzzadt lábakkal és légzőszervi problémákkal, például köhögéssel és folyadékgyülemmel. A pontos ok nem ismert, bár egyes tudósok szerint genetikai okok vagy a szervezet nyirokrendszerével kapcsolatos problémák állhatnak a háttérben.

Fehér foltok: Annak ellenére, hogy általában „tejfoltként” ismerik, azoknak a kis fehér foltoknak, amelyek néha felbukkannak a körmökön, semmi közük ahhoz, hogy nem iszunk elég tejet, vagy kalciumhiányban szenvedünk.

Ezeknek a foltoknak az orvosi szakkifejezése a leukonychia, és a leggyakoribb oka vagy magának a körömnek, vagy az alatta lévő bőrnek a sérülése. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor önmagában nincs kezelés – egyszerűen meg kell várni, amíg a köröm kinő.

A leukonyhiának azonban más okai is lehetnek. Ezek közé tartoznak a gombás fertőzések, az allergiák (gyakran a körömápoló szerekre), és ritka esetekben olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a szívelégtelenség és a pikkelysömör. A foltok okának kezelése attól függ, hogy e lehetséges okok közül melyik a felelős.

„Kanál” körmök: A koilonychiát gyakran „kanalas körmöknek” nevezik az érintett körmök homorú, kanálszerű megjelenése miatt. A szintén vékony és törékeny körmök általában először laposodni kezdenek, mielőtt középen horpadás alakulna ki.

Ennek a jellegzetességnek a leggyakoribb oka a vashiányos vérszegénység, amely kevesebb vörösvértesthez vezet. Ennek lehet saját kiváltó oka, például cöliákia vagy a nem elegendő vas fogyasztása. Ha ezeket célzottan kezeljük, a kanalas köröm végül visszatérhet a normális állapotba.

Elolvasom a cikket