A végtag nélküli csontvázak még 2500 év elteltével is ijesztőek

A kivégzés idején azonban az elítéltek messze nem voltak hétköznapi polgárok. Ehelyett a kor elitjének számítottak. Az állítólagosan elkövetett bűnök miatt ekkor döntöttek úgy, hogy a büntetést az úgynevezett yuè formájában hajtják végre. Ezt az eljárást már a Xia-dinasztia idején bevezették, és évszázadokon át használatban maradt.

A fent említett csontvázak formájában a lelet egy Henan tartománybeli temetőben került elő. A csontokon kívül a régészek számos leletet azonosítottak, köztük réz övhorgokat, kőtáblákat és kerámiákat. A csontokat kétrétegű koporsókban helyezték el észak–déli tájolású sírokban. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy magas rangú személyekről lehetett szó.

Mindkét esetben feltűnő volt a hiányzó alsó végtagok hiánya: az egyik esetben a jobb, a másikban a bal láb volt érintett. A régészek a gyógyulás jeleit is észrevették, az azonosított nyomok szándékos bemetszésekre és sebgyógyulásra utalnak.

A CT-vizsgálatok, illetve a radiokarbonos kormeghatározás segítségével megállapították, hogy mindkét férfi halála i. e. 550 körül következett be. Ekkoriban a Keleti Zhou-dinasztia volt hatalmon, és az ország az úgynevezett hadakozó királyságok időszakában volt. A bal alsó végtagjának egy részétől megfosztott férfi 40 és 44 év közötti volt halálakor, míg nyomorult társa 45 és 55 év közötti.

A két csontváz körülbelül 2500 évvel ezelőttről származik.

A maradványaik elemzése azonban fehérjében és köleshez hasonló gabonában gazdag táplálkozásra utalt. Ez megfelelne a fent említett dinasztiához tartozó arisztokraták étrendjének. Mindez arra enged következtetni, hogy ezek a mai Kína magas rangú lakói voltak. A kutatók az Archaeological and Anthropological Sciences című szaklapban írnak az elképzelés részleteiről.

A büntetés e formájának eltörlésére az i. e. második században került sor. Mi volt a bevezetésének indoka? Azoknak szánták, akiket azzal vádoltak, hogy becsapták az uralkodókat, loptak vagy megszöktek a kötelességeik alól. Mint látható, úgy tűnik, még a magas rangú polgárok sem tudták elkerülni tetteik következményeit.

Elolvasom a cikket