Az Európai Bizottság vezetője felszólítja az EU-t, hogy készüljön fel egy esetleges háborúra

„Aki úgy beszél és cselekszik, mint Putyin, az nem békét akar, hanem folytatni akarja” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német Deutschlandfunk rádióban.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a háborúval szemben továbbra is támogatni kell Ukrajnát, valamint meg kell erősíteni az Európai Unió védelmi képességeit. Véleménye szerint többet kell befektetni a védelembe, ha Európa fenn akarja tartani a békét a kontinensen.

A politikus beszélt Oroszország hibrid támadásairól is. Utalt a balti-tengeri határon történt provokációkra, a migránsok nyomásgyakorlásra való felhasználására, valamint az európaiak megosztására tett kísérletekre a közösségi médiában.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az uniós védelem megerősítése a gazdaságra is pozitív hatással lehet. Példaként említette Lengyelország és Görögország kezdeményezését egy közös légvédelmi rendszer létrehozására.

„Fontos, hogy a befektetett milliárdok jó munkahelyeket is teremtsenek itt, Európában” – magyarázta Ursula von der Leyen.

Az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás

Az Európai Unió 2022. február 24. óta 13 szankciócsomagot vezetett be Oroszországgal szemben. Brüsszel jelenleg a 14. csomagon dolgozik.

Mint ismeretes, az EU finanszírozta Ukrajna számára a fegyverek vásárlását. Különösen egymillió tüzérségi lövedék gyártására különítettek el forrásokat Ukrajna számára.

Ezenkívül a háború alatt Ukrajna közelebb került az EU-hoz való csatlakozáshoz. Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, és az EU Tanácsa javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Elolvasom a cikket