Az orvos elmagyarázza, miért veszélyesebb a pajzsmirigy túlműködés, mint a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy túlműködéssel jellemezhető hyperthyreosis veszélyesebb, mint a hypothyreosis, mivel ez a Graves-kór vagy a toxikus adenoma jele – mondta a „Doktor Péter” című kiadványnak adott beszélgetésben Oleg Khokhunov endokrinológus, a szentpétervári állami költségvetési intézmény, „N. A. Semashko névre keresztelt № 38-as számú városi kórház” endokrinológiai osztályának vezetője. Szerinte a pajzsmirigy túlműködése is jellemző a tirotoxikózisra, hajlamos a visszaesésre.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a pajzsmirigy belső elválasztású szerv, amely hormonokat termel. A szabálytalanságokat hipofunkciónak, azaz a hormonok elégtelen termelésének és hipofunkciónak tekintik, amelyet a hormonok túlzott termelése jellemez. A patológiák okai autoimmun folyamatokban, gyulladásokban, sebészeti beavatkozásokban, valamint a gyógyszerek hatásában rejlenek. Ugyanakkor Khokhunov úgy véli, hogy a pajzsmirigy túlműködése veszélyesebb, mint a hipofunkció, mert szorosan kapcsolódik a tirotoxikózishoz.

A tirotoxikózis kiújulásra hajlamos betegség – jegyzi meg az orvos. Azt állítja, hogy minden egyes következő visszaeséssel csökken a terápia hatékonysága, amely fokozott kockázatokat teremt. Ennek oka, hogy a tirotoxikózis szívritmuszavarokat, köztük halálos kimenetelű pitvarfibrillációt okozhat.

Elolvasom a cikket