Egy tanulmány szerint a kávéfogyasztás segíthet a Parkinson-kór elleni védelemben

A tanulmányt készítő nemzetközi kutatócsoport 184 024 emberről átlagosan 13 éven keresztül gyűjtött adatokat vizsgálva megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét.

A több száz Parkinson-kóros emberből álló minta további elemzése során megmérték a koffein elsődleges metabolitjainak, a paraxantin és a teofillin szintjét a vérben – és megállapították, hogy ezek fordított összefüggést mutatnak a Parkinson-kór kialakulásának kockázatával.

„Ez a tanulmány a világ egyik legnagyobb, több mint húszéves követési idővel rendelkező longitudinális kohorszában a koffeines kávéfogyasztás és a Parkinson-kór kockázatának fordított összefüggését mutatta ki” – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a kávé és a Parkinson-kór között, de a korábbi kutatásoknál továbbmegy, mivel a koffeinbevitel biomarkereit vizsgálja évekkel a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt.

Kiderült, hogy a kávéfogyasztók felső 25 százalékánál negyven százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak kávét. A vizsgálatban részt vevő, összes kávéfogyasztó körében a mért kockázatcsökkenés országtól függően körülbelül 5 és 63 százalék között változott.

Úgy tűnik, hogy a koffeinnel és összetevőivel kapcsolatban van valami, ami védi az emberek agyát.

Korábbi kutatások alapján úgy gondolják, hogy a koffein az agyban a dopamin áramlását fenntartó módja lehet az oka ezeknek a hatásoknak. A Parkinson-kórra az agyban a dopamin csökkenése jellemző, amely az úgynevezett substantia nigra idegsejtek elvesztése miatt következik be.

Figyelembe véve, hogy a koffein milyen módon hat az idegsejtjeinkre, talán nem meglepő, hogy a jelek szerint kapcsolat áll fenn a neurodegeneratív betegségekkel. Mivel azonban még mindig nem tudjuk, hogy pontosan hogyan indul be a Parkinson-kór az agyban, nehéz biztosat mondani.

„A kávé a legszélesebb körben fogyasztott, pszichoaktív ital a világon” – írják a kutatók.

„A koffein Parkinson-kórra gyakorolt, biológiai hatásának feltárása nemcsak fontos közegészségügyi következményekkel jár, hanem a Parkinson-kór etiológiájának megértését is javítja, és elősegíti a lehetséges megelőzési stratégiák kidolgozását.”

Elolvasom a cikket