Emmanuel Macron a francia–német barátság jelentőségét hangsúlyozta

MH/ MTI
2024. május 26. vasárnap. 18:42
Frissítve: 2024. május 26. 18:45

„A francia–német viszony elengedhetetlenül fontos Európa számára” – hangsúlyozta a francia elnök Frank-Walter Steinmeier német államfő oldalán. Macron ellentmondott annak, hogy Európa francia-német „motorja” akadozni kezdett volna. „Ez nem igaz. Haladunk előre” – húzta alá Macron.

Steinmeier a francia elnök látogatásában „a mély francia–német barátság bizonyítékát” vélte felfedezni. „Újfent voltak olyan bírálatok, hogy Franciaország és Németország egyes kérdésekben különböző állásponton van, de egészen az utóbbi napokig terjedően is elegendő bizonyíték van arra, hogy a különböző kiindulópontok ellenére a végén úgyis megállapodunk” – hangoztatta a német államfő. „Ha Németország és Franciaország képes dűlőre jutni, akkor még sok minden lehetséges Európában” – tette hozzá a két ország uniós ország szerepét méltatva.

„Közösen szeretnénk a demokráciát ünnepelni” – mondta Steinmeier tekintettel a német alaptörvény elfogadása 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatra. „Valódi ünneppé szeretnénk tenni ezt a látogatást. Közösen akarjuk ünnepelni a demokráciát” – emelte ki a német politikus.

Macron egyben emlékeztetett a júniusi európai parlamenti választások jelentőségére is, s úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió az egyetlen útja a demokrácia és a közös értékek védelmének.

Elolvasom a cikket