Ezért nem érdemes gyógyszer szedése mellett alkoholt inni

Magyar Tibor
2024. május 26. vasárnap. 8:38

Az alkohol számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép, beleértve a felírt és a vény nélkül kapható gyógyszereket és a növényi gyógyszereket is. Az alkohol befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását a szervezetben és lebomlását a májban.

Ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, és különösen, ha túlzott mennyiséget iszik, a mája több enzimet termel, hogy gyorsabban megszabaduljon az alkoholtól. Ezek az enzimek lebonthatják az Ön által szedett gyógyszert is, így az már nem fejti ki ugyanazt a hatást.

Az alkohol befolyásolja az agyműködést, és lelassítja a szervezet reakcióidejét és reakcióit.

Egyes gyógyszerfajták szintén hatással vannak az agyra, és ha alkoholt fogyaszt, ezek a hatások fokozódhatnak.

Az alkohol növelheti a mellékhatások kockázatát, mint az álmosságot, a szédülést, a hányingert, a hányást, a fejfájást, a vérnyomást, a vércukorszintet, a hangulatváltozásokat és a koordinációs problémákat.

Az alkohol és egyes gyógyszerek keveredése növelheti az olyan szövődmények kockázatát is, mint a májproblémák, gyomorproblémák, szívproblémák és a depresszió.

A nők, az idősek, valamint a májproblémákkal és bizonyos hosszú távú betegségekkel küzdő emberek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az alkohol káros hatásai szempontjából.

Akkor is nagyobb a kockázata ezeknek a káros hatásoknak, ha sok alkoholt fogyaszt, nem táplálkozik megfelelően, vagy sokféle gyógyszert szed.

Az idősebb felnőtteknél az alkohol anyagcseréje nem olyan gyors, mint a fiatalabbaknál, így az alkohol hosszabb ideig marad a szervezetében, és nagyobb a kockázata annak, hogy kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel.

Az alkoholfogyasztás bizonyos egészségügyi állapotokat is kiválthat vagy súlyosbíthat.

Mindig olvassa el a gyógyszerek címkéjét, beleértve a vény nélkül kapható és a növényi gyógyszereket is. Ha a gyógyszerén szerepel az alkohol kerülésére vonatkozó figyelmeztető címke, akkor a legjobb, ha a gyógyszer szedése alatt nem fogyaszt alkoholt.

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha aggódik az alkohol és a gyógyszerek hatása miatt. Feltétlenül mondja el nekik az összes szedett gyógyszerét, beleértve a vény nélkül kapható, a vényköteles és a növényi gyógyszereket is.

Ha kétségei vannak, ne fogyasszon alkoholt! Ha nem találja a szükséges információt, vagy nem tud kapcsolatba lépni egy egészségügyi szakemberrel, akkor a legjobb, ha kerüli az alkoholt, amíg biztos nem lehet benne, hogy az nem befolyásolja a gyógyszereit.

Egyes folyékony gyógyszerek tartalmazhatnak alkoholt. Az alkohol tartósítószerként vagy a hatóanyagok feloldódásának elősegítése érdekében kerülhet bele. A gyógyszerekben gyakran inaktív összetevőnek (vagy segédanyagnak) nevezik.

Elolvasom a cikket