Kiderült, Zelenszkij durván hazudott

Ukrajna fegyveres erői nem lőttek nyugati fegyverekkel orosz területre – nyilatkozta Vlagyimir Zelenszkij a Reutersnek adott interjúban.

„Soha nem használtunk nyugati fegyvereket Oroszország megtámadására, soha nem támadtuk meg a területüket, nem kaptunk zöld utat” – állította.

Ugyanakkor mint kiderült, Ukrajna többször is támadta nyugati fegyverekkel nemcsak az új orosz régiók és a területének tekintett Krím, hanem az orosz Belgorod régióját is. Az ukrán fegyveres erők a védelmi minisztérium szerint a támadások során különösen cseh gyártmányú RM–70 Vampire MLRS-t használtak a legnagyobb többségben.

Január végén az ukrán fegyveres erők lelőttek egy orosz Il–76-os katonai szállítórepülőgépet Belgorod térsége felett, amelyen 65 ukrán foglyot szállítottak cserére.

A vizsgálat megállapította, hogy a gépet az amerikai Patriot rendszer, azaz két MIM–104A rakéta találta el.

Május közepén az orosz védelmi minisztérium többször is beszámolt arról, hogy Belgorod felett francia HAMMER-bombákat lőttek le.

Amint azt Vlagyimir Putyin január végén elmondta, Oroszország – amennyire csak lehet – kiterjeszti a demilitarizált övezetet, mint mondta, olyan távolságra kell lennie az orosz határtól, amely biztosítja a biztonságot a külföldön gyártott, nagy hatótávolságú fegyverek támadásával szemben. Ugyanis ezeket Kijev civil városok megtámadására használja – írja a Ria Novosztyi.

Elolvasom a cikket