Koleszterinbombák: kilenc élelmiszer, amelyeket a legjobb elkerülni

Szalonna
Kieran Campbell kutatóorvos szerint a zsíros és erősen feldolgozott húsok, mint például a szalonna, megemelik a koleszterinszintet, mivel magas a telített zsírtartalmuk. Az Amerikai Szívszövetség azt ajánlja, hogy a telített zsírok bevitelét a napi kalóriák kevesebb mint hat százalékára korlátozzuk. Ez napi 13 grammot jelent egy 2000 kalóriás étrendben.

A bab hasznos helyettesítője lehet a szalonnának. Tanulmányok azt mutatják, hogy a vörös húsok növényi eredetű fehérjékkel való helyettesítése segíthet a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentésében és más kardiometabolikus kockázati tényezők javításában.

Kókuszolaj
A kókuszolaj túlnyomórészt telített zsírokból áll, amelyekről ismert, hogy emelik a rossz koleszterinszintet. A Circulation című amerikai szívtársasági folyóiratban megjelent, 2020-as áttekintés megállapította, hogy a kókuszolaj fogyasztása jelentősen növeli az LDL-koleszterinszintet az alacsonyabb telített zsírtartalmú növényi olajokhoz képest.

Helyettesítse a kókuszolajat extra szűz olívaolajjal.

T-csontos steak
Nem kell lemondania a steakről, csak válasszon kevésbé zsíros húsdarabokat. A sovány vörös húsok gazdagok az egészségre kedvező tápanyagokban.

A szakértők azt tanácsolják, hogy válasszon marhahúst, például hátszínt. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a vörös hús nem olyan fehérjeforrás, amelyet rendszeresen kellene fogyasztani, ha magas a koleszterinszintje. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt ajánlja, hogy a vöröshús-fogyasztást legfeljebb heti kilencven grammra korlátozza ilyen esetekben.

Cukros italok
A túlzott mennyiségű édesített italok, például a szóda és a gyümölcsitalok fogyasztása összefüggésbe hozható a diszlipidaemiával, a vér kóros koleszterin- és trigliceridszintjével. A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a cukros italokat cseréljük le cukrozatlan jeges teára vagy vízre.

Kolbászok és virslik
A kolbász egy másik magas zsírtartalmú feldolgozott hús, amelyet korlátozni kell, ha magas a koleszterinszintje. Egy öt mm vastag szelet füstölt sertéskolbász 1,5 g telített zsírt tartalmaz, amely a napi érték tizenegy százaléka az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint. Emellett magas a nátrium- és az összes zsírtartalma is.

Ha még nem áll készen arra, hogy lemondjon a kolbászról és a hurkáról, legalább válasszon olyan termékeket, amelyek kevesebb zsírt és nátriumot tartalmaznak, és természetesebb alapanyagokból készülnek.

Fagyasztott pizza
Egy adag fagyasztott sajtos pizza (199 g) 8,5 g telített zsírt tartalmaz, amely a napi érték 65 százalékát teszi ki. Bármilyen zsíros hús, például kolbász vagy pepperoni hozzáadása még több telített zsírt jelent.

A fagyasztott pizza fogyasztása helyett tehát jobb, ha több gyümölcsöt vagy zöldséget eszik, amelyek rosttal látják el a szervezetét, és nem ártanak a koleszterinszintjének.

Vaj
A vaj evőkanalanként 7,3 g telített zsírt tartalmaz. Jobb, ha ezt a terméket olívaolajjal és avokádóval helyettesíti. Egy 2023-ban, a Cureus című szaklapban megjelent áttekintés szerint az avokádó csökkentheti a rossz koleszterinszintet.

Müzliszeletek
Ezeket a szeleteket egészséges ételként reklámozzák, de nagyon gyakran károsak is lehetnek. Egyes márkájú müzliszeletek pálmaolajat és hozzáadott cukrot tartalmaznak, két olyan összetevőt, amelyek befolyásolják a koleszterinszintet.

Az American Journal of Nutrition című szaklapban 2014-ben megjelent, áttekintő tanulmány szerint a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a „rossz” koleszterin magasabb szintjével. A tanulmány azonban nem volt reprezentatív, így további kutatásokra van szükség.

Egy ropogós csokis müzliszelet csaknem három gramm telített zsírt tartalmaz. Ezeket a szeleteket jobb, ha friss gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű kekszekkel vagy sótlan dióval helyettesítjük.

Csokis sütik
A csokis sütik, muffinok, fánkok és hasonló pékáruk egészségtelen zsírokat és cukrot tartalmaznak. Nem kell teljesen lemondania ezekről az ételekről, de legalább mértékkel fogyassza őket.

Elolvasom a cikket