Kórházakat sodorhat bajba a veszélyes gombafaj

A kórokozó többnyire a legyengült immunrendszerű betegekre jelent fenyegetést, a fertőzöttek körében igen magas a halálozási arány. A faj rendkívül ellenálló, a gyógyszerek gyakran hatástalanok vele szemben, ha pedig egy kórházban felütötte a fejét, rendkívül nehéz kiirtani.

2009-ben korábban nem látott gombát fedeztek fel Japánban. A fajt egy kórházban kezelt, hetvenéves páciens külső hallójáratában észlelték, és Candida aurisnak nevezték el – az auris latinul fület jelent. Arturo Casadevall, a Johns Hopkins Egyetem mikrobiológusa és immunológusa a közelmúltban megjelent könyvben (What if Fungi Win?), illetve a Live Science felületén foglalta össze a fajjal kapcsolatos ismereteinket.

Eleinte nem volt világos, mennyire kell aggódni az organizmus miatt, vagy hogy fenyegetést jelent-e egyáltalán. Évente rengeteg új gombafajt jelentenek világszerte, az esetek túlnyomó többségéről viszont utólag kiderül, hogy elszigetelt, lényegében ártalmatlan. Hosszú ideig C. auris sem tűnt különösebben problémásnak, egészen addig, amíg a világ több pontján nagyjából egy időben több kórházi betegnél is kimutatták.

A gombát ma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világ egyik legveszélyesebb fungális kórokozójának tartja.

2012 és 2015 között Dél-Afrikában, Venezuelában és az indiai szubkontinensen is felbukkant, súlyos fertőzéseket okozva, mindezt úgy, hogy néhány évvel korábban még nem volt halálos, sőt komolyabb megbetegedést sem váltott ki.

Ma már tudjuk, hogy az újabb fertőzések hátterében álló gombák között nem volt kapcsolat, genetikailag is eltértek egymástól, és függetlenül jelentek meg három kontinensen. Ez azt jelenti, hogy a globalizált világ jelen esetben nem játszott szerepet a terjedésben – nem úgy, mint például a Covid–19-nél.

A hirtelen felbukkanás után hamar kiderült, hogy a C. auris igen ellenálló a kezelésekkel szemben: háromból több mint egy beteg, akinek vérében invazív fertőzést észleltek, meghalt, azokban az intézményekben, ahol a betegség korábban nem volt jelen, hirtelen jelentős halálozási okká lépett elő. A gomba mai napig is többnyire ellenáll az elérhető terápiákkal szemben, így ha a kórokozó megjelenik egy páciens szervezetében vagy egy kórházon belül, szinte lehetetlen megszabadulni tőle.

Elolvasom a cikket