Megfejtették a szerzetesek titkát

A kaparó növény (Cnicus benedictus) a csillagvirágúak családjába tartozó, egynyári növény, amely Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában található. A középkor óta termesztik kolostorkertekben, és emésztési zavarok ellenszereként használják. Most kiderült, hogy neurológiai betegségek esetén is segíthet.

A Universität zu Köln kutatói felfedezték, hogy a karalábéban található cnicin felgyorsítja az idegek regenerálódását, és csökkenti a fájdalmat.

Mint sok más, évszázadok óta gyógyászati célokra használt növényben található anyag, a cnicin is számos klinikai vizsgálat tárgya volt. Kimutatták, hogy nagyon jó hatással van a hasi fájdalmakra és a gyomor-bélrendszeri zavarokra (javítja a bélperisztaltikát, és serkenti az emésztőnedvek kiválasztását). A vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a cnicin hatékony a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) jelentkező tüdőgyulladás kezelésében, és gátolja a fájdalomingerek érzékelőidegek általi érzékelését.

Német kutatók egerek, patkányokon és nyulakon kísérleteztek, majd cnicin vagy parthenolid (egy kémiailag hasonló vegyület a bokrosvirágúak családjába tartozó növényekből) dózisokat adtak be az állatoknak. Ezzel egyidejűleg az állatok érzékelő neuronjait és emberi szem (retina) sejtjeit tenyésztették, majd mindkét anyaggal kezelték őket, hogy megnézzék, elősegítik-e a központi idegrendszeri neuronok regenerálódását.

A kutatók kimutatták, hogy a knicin elősegítette a különböző fajok érzékelő neuronjainak axonális növekedését – a hatás dózisfüggő volt. A cnicinről azt is megerősítették, hogy növelte a neuriták átlagos hosszát egér és emberi CNS-neuronokban. A neuritok végül axonokká fejlődnek.

A vizsgálat rávilágít a cnicin mint könnyen szájon át beadható vegyület axonális regenerációt elősegítő potenciáljára. Az anyag számos fajban jelentős in vivo és in vitro hatásokat mutat, beleértve a tenyésztett primer emberi idegsejtekre gyakorolt hatásokat is, még rendkívül alacsony dózisok mellett is. Következésképpen a cnicin ígéretes jelölt a további gyógyszerfejlesztés számára, amelyet az idegkárosodás kezelésére és a regeneráció elősegítésére használnak.

Elolvasom a cikket