A növény, különösen a fiatal hajtások gyógyhatását már régóta észrevették. A spárga az új szezon egyik legkorábbi zöldsége: a fiatal hajtások betakarítása április–májusban kezdődik.
A mértékadó tudományos kiadvány, a Medical Express tette közzé oldalain a szakértők szavait, miszerint a spárga a legjobb tavaszi terméknek tekinthető a bélrendszer egészségének megőrzésére.
Három, vitathatatlan tény:
A spárga aktiválja a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
A spárga természetes probiotikumok forrása, amelyek serkentik a hasznos baktériumok tevékenységét a belekben. A spárga kalóriaértéke húsz kcal száz gramm termékben.
A spárgában található poliszacharid inulin a vastagbélben élő, hasznos baktériumok kolóniáinak tápláléka, a cink pedig erősíti a bél és a gyomor falának kötőszövetét.
A spárga antioxidánsokban is gazdag, amelyek megvédik az emésztőrendszert a negatív hatásoktól.
A spárgahajtások növényi fehérjében és ásványi sókban is gazdagok. Különösen magas a káliumsótartalma, amely kedvezően hat a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, a mozgásszervekre. Az orvosok nagyra értékelik a zöldséget a vérnyomás-, szív- és veseműködés-javító hatása miatt is.
Használja a spárgát köretként vagy főételként. A szakértők azt javasolják, hogy zárt és kemény csúcsú spárgát válasszon – úgy vélik, hogy bennük több hasznos mikroelem van. A fiatal, zsenge hajtások nyersen vagy gyorsan párolva, vízben, sütőben vagy grillen főzve fogyaszthatók.