Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

MH/ MTI
2024. május 26. vasárnap. 16:43
Frissítve: 2024. május 26. 16:47

Június 13-án délelőtt a veszprémi Expresszóban a Filmarchívum Klassz programban lesz látható Palásthy György Égigérő fű című alkotása. A magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusának történetében Poldi bácsi, a parkőr, akit Rajz János alakít, nyugdíjba készül, de negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a szép zöld gyepet, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle.

Június 13-án este a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán vetítik Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott Rabmadár című alkotását, amely a fesztiválon élő zenei kísérettel lesz látható. A modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

A fesztiválon lesz a premierje az Ők tudják, mi a szerelem című játékfilmnek Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel a fő szerepben. Az eseményen Hubay Miklós azonos című művének 1963-as feldolgozását június 14-én láthatják a nézők a veszprémi Hangvilla nagytermében. Az Ők tudják mi a szerelem című legendás tévéjátékot Ádám Ottó rendezte, a főbb szerepeket Schütz Ila, Haumann Péter, Tolnay Klári és Sinkovits Imre alakítják.

Június 15-én a veszprémi Expresszóban lesz műsoron a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait is kidomborító munkája Uray Tivadarral a főszerepben.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan szerepel a programban június 13-án Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált változata, míg az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi, a balatonalmádi strandon a húszéves, Kontroll című film lesz látható, amelynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. A veszprémi Expresszóban vetítik az Angi Vera című filmet, amelynek zeneszerzője Selmeczi György. Június 15-én a nemrég elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton mozi az Oscar-jelölt Macskajáték felújított változatát tűzi műsorra.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével rendezendő fesztiválon 12 helyszínen mintegy 100 magyar filmet láthat a közönség – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket