Szereti a sót? Legközelebb gondolja meg alaposan, hogy mennyit ad az ételéhez

A só az egyik leggyakrabban használt fűszer a világon, de fogyasztását összefüggésbe hozták a demenciával és a 2-es típusú cukorbetegséggel. Eddig nem volt világos, hogyan járul hozzá a gyomorrák kockázatához. Egyes tanulmányok szerint a nagy mennyiségű só károsítja a gyomornyálkahártyát, így az fogékonyabbá válik a Helicobacter pylori baktériumok megtelepedésére – ezek pedig a gyomorrák jól ismert kockázati tényezői.

Ezt támasztja alá a bécsi MedUni kutatóinak tanulmánya, amely kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran sózzák az ételüket, körülbelül negyven százalékkal nagyobb a gyomorrák kockázata azokhoz képest, akik nem használnak sószórót.

A só emberek millióinak alapvető fűszere, de jobb nem túlzásba vinni.

A kutatók a UK-Biobank, egy 471 144 felnőttet tartalmazó, nagy adatbázis adatait elemezték. Tanulmányunk összefüggést mutat a hozzáadott só és a gyomorrák gyakorisága között a nyugati országokban is. Ezt az összefüggést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Dr. Tilman Kühn, a MedUni Bécs munkatársa így összegez: „Tanulmányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a rendkívül magas sófogyasztás negatív hatásaira, és alapot teremteni a gyomorrák megelőzésére irányuló intézkedésekhez.”

Elolvasom a cikket