Szívbarát és elengedhetetlen a csontok egészségéhez

A kesudiónak a szív egészségének megőrzésétől kezdve az ételek ízesítéséig rengeteg előnye van. Ezt az antioxidánsokban gazdag diófélét Indiában Kaju néven ismerik.

A kesudió bővelkedik egészséges zsírokban, például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban. Emellett gazdag fehérjeforrás is. Ez az egyik fő oka annak, hogy a vegánok és vegetáriánusok annyira szeretik. Emellett jó forrása az olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a B6-vitamin, a K-vitamin, a magnézium, a mangán, a foszfor és a cink.

Közel 30 gramm kesudió 165 kalóriát, öt gramm fehérjét, 11 gramm zsírt, egy gramm rostot és két gramm cukrot tartalmaz.

A kesudióban található tápanyagok és vitaminok hasznosak a szervezet számára, mert kiegyensúlyozott étrendhez adva bőséges fehérjét, jó zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít. Emellett erős antioxidánsforrás is, és segít a gyulladások csökkentésében és a szív- és érrendszeri egészség fokozásában.

A kesudió jó forrása a szívbarát egyszeresen és többszörösen telítetlen zsíroknak, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Antioxidánsokban, magnéziumban és káliumban is gazdagok, amelyek elősegítik a szív egészségét.

A kesudió gazdag magnéziumforrás, amely létfontosságú a csontok egészségéhez. Fogyasztása azért tesz jót az egészségnek, mert a benne található K-vitamin segít fenntartani a csontsűrűséget, és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

A cink, a réz és az E-vitamin csak néhány a kesudióban található ásványi anyagok közül, amelyek fenntartják az erős immunrendszert. Az immunsejteknek szükségük van a cinkre és a rézre a növekedéshez és a működéshez. Az E-vitamin, amely erős antioxidáns, képes megvédeni a sejteket a károsodástól, és csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást.

Mivel jó fehérje-, rost- és egészséges zsírforrás, a kesudió előnyei a jó súlykontrollban is megfigyelhetők. A kesudióban található egészséges zsírok és tápanyagok hosszabb ideig tartanak jóllakottan, és csökkentik az éhségérzetet. A kesudió azonban nagy kalóriatartalmú, ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszuk.

A kesudióban található E-vitamin javítja az agy kognitív funkcióit, és megelőzi az időskori kognitív hanyatlást. A magnézium, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok szintén segítenek a kogníció és a memória javításában. Az agy egészségének megőrzése a kesudiófogyasztás egyik fontos előnye.

Gazdag rézben, így segíthet a kollagéntermelés fokozásában, amely elengedhetetlen a bőr rugalmasságához. A kesudióban található E-vitamin és szelén kiváló antioxidánsok, amelyek megvédik a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól és a korai öregedéstől.

Alacsony a glikémiás indexe, amely segít megelőzni a vércukorszint kiugrását. Míg magas rosttartalma jótékonyan hat a cukor véráramba való felszívódásának lassításában, addig az egészséges zsírok javítják az inzulinérzékenységet. A kesudió fogyasztásának előnyei a kiegyensúlyozott étrenddel együtt segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

Segít csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást. A kesudió csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát is, mint a fogfájás, a skorbut, a lepra, a szemölcsök. A kesudióban rengeteg magnézium található, amely szintén segít a gyulladás csökkentésében.

Magas rosttartalmának köszönhetően a kesudió segít az emésztés javításában azáltal, hogy csökkenti a székrekedést és javítja a rendszeres bélmozgást. A kesudióban található prebiotikumok a rostok egy olyan osztályát jelentik, amelyek segítik a jó bélflóra kialakulását

Elolvasom a cikket