A baloldali elit politikai fegyverként próbálja használni a jogállamisági mechanizmust

MH/ MTI
2024. május 27. hétfő. 21:23

Az Alapjogokért Központ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: Szánthó Miklós A jogállamiság mint törvényhozás című nemzetközi tanácskozás egyik panelbeszélgetésében fejtette ki véleményét beszélgetőpartnerei, Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris társalapítója és Ricardo Ruiz de la Serna, a CEU San Pablo Egyetem egyetemi docense társaságában.

Idézték a közleményben a főigazgatót, aki hangsúlyozta: a jogállamiság „fontos kategória”, komolyan kell venni, hiszen az Európai Unió működésének lényege. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi legnagyobb gondot a jogállamiság brüsszeli alkalmazása jelenti, ugyanis Brüsszel politikai fegyverként használja a fogalmat, hogy így szerezzen érvényt elképzeléseinek. Olyan kulcskérdésekben próbál diktálni, mint a migráció, a határvédelem, a genderideológia vagy a háború – tette hozzá.

Szánthó Miklós kifejtette: itt nem jogi vitáról van szó, „mert nincs jogi alapú pro és kontra érvelési helyzet”, ezért Brüsszel csupán politikai vitát folytat. Ez pedig az alapvető értékek eltérő megközelítésén alapul, vagyis a viszonyuláson a nemzeti szuverenitáshoz, a családhoz, a geopolitikai kihívásokhoz és a zsidó–keresztény értékekhez.

Jerzy Kwasniewski arról beszélt: Brüsszel kettős mércét alkalmaz Lengyelországban, hiszen a nemzeti kormány ellen több jogállamisági eljárást indított, amikor azonban „a globalista kormány” vette át a hatalmat és sok radikális és a jogállamiságot tipró intézkedést hozott, „ezek felett a brüsszeli elit szemet huny, sőt egyenesen üdvözli az új fejezetet Lengyelország belpolitikájában”.

Ricardo Ruiz de la Serna szerint most a szabadság és a szerelem, a család, a haza és minden természetes közösség elleni támadás tapasztalható. Ennek a támadásnak csak alibije a jogállamiság – jelezte.

Elolvasom a cikket