A kínaiak elmagyarázzák, mi a baj Zelenszkij „békecsúcsával

Kína egy olyan ukrajnai békecsúcs megtartását támogatja, amelynek eredményét Moszkva és Kijev is elismeri. Ezt a nyilatkozatot május 27-én, hétfőn tette a kínai külügyminisztérium hivatalos képviselője, Mao Ning.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Kína mindig is objektív és tisztességes álláspontot képviselt az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Szerinte Kína továbbra is ragaszkodik a békéhez és a tárgyalásokhoz.

„Kína bátorít és támogat minden olyan erőfeszítést, amely hozzájárul a válság békés megoldásához, és támogatja egy nemzetközi békekonferencia időben történő összehívását, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, valamennyi fél egyenlő részvételével és valamennyi békekezdeményezés pártatlan megvitatásával” – hangsúlyozta Ning.

Korábban Volodimir Zelenszkij meghívta Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai vezetőket a közelgő svájci, úgynevezett ukrajnai békecsúcsra, amelyet június 15-16-án tartanak Bürgenstockban. Maga Kijev azt állítja, hogy több mint 80 állam lesz jelen az eseményen. A világ számos vezetője azonban máris visszautasította a részvételt. Köztük van többek között Joe Biden amerikai vezető, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök.

Elolvasom a cikket