Az első rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint mentették meg Kínában

MH/MTI
2024. május 27. hétfő. 12:01

A 3,6 méteres cetet január 3-án találták a Hajtang-öböl partján, Szanja városnál, ahonnét a hajcsangi állatmentő központba szállították. 145 napon át tartó ápolás után engedték vissza a tengerbe megtalálásának helyén.

Hajtang az első partra sodródott rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin, amelynek életét sikerült megmenteni Kínában, megmentése pedig fontos ismeretekkel szolgálhat későbbi hasonló mentőakciókhoz – közölte a BlueRibbon Ocean Conservation Association (BROCA) nonprofit természetvédelmi szervezet.

A BROCA vezetője elmondta, a sérülten szárazra került bálna annyira legyengült, hogy félő volt, vízbe fullad a hajcsangi állatkórházban. Az egyesület 100 önkéntese a medencénél egymást váltva vigyázott rá a nap 24 órájában. Az állatvédőknek az sem szegte kedvét, hogy egy alkalommal a feszült lelkiállapotban lévő delfin rátámadt az egyik önkéntesre.

Szakértők május 7-én jutottak arra a következtetésre, hogy a gyógyult és feltáplált Hajtang alkalmas a vadonba való visszaengedésre. Többszöri kísérlet után végül vasárnap egy kutatóhajó fedélzetéről sikerült a „vízre bocsátás”, immár egy nyomkövetővel a hátán.

Elolvasom a cikket