Az EU magára hagyta Nigert

MH/ MTI
2024. május 27. hétfő. 22:43

Az Európai Unió nem hosszabbítja meg, és június 30-án megszünteti a terrorista csoportok elleni küzdelem támogatására létrehozott katonai partnerségi misszióját Nigerben (EUMPM Niger), tekintettel az országban jelenleg fennálló, súlyos politikai helyzetre – tájékoztatott az uniós Külügyek Tanácsa hétfőn.

Brüsszeli közleményében az uniós tanács emlékeztetett: a missziót 2022 decemberében hozták létre a nigeri hatóságok kérésére annak érdekében, hogy fokozzák a nigeri fegyveres erők képességét a terrorfenyegetés megfékezésére, az ország lakosságának védelmére, valamint az emberi jogi normákkal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban álló biztonságos környezet biztosítására.

A Száhel-övezetben fekvő Nigerben tavaly júliusban, sikertelen tárgyalások után vette át a hatalmat Mohamed Bazoum államfőtől az Abdourahamane Tchiani vezette katonaság. Niger azóta megszakította kapcsolatait az egykori gyarmattartó Franciaországgal, majd a szomszédos, szintén katonák vezette Malival és Burkina Fasóval együtt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS) is kilépett. Niamey az Egyesült Államokkal 2012-ben kötött katonai együttműködési megállapodás mellett felmondta az EUCAP Száhel Niger misszió és az EU nigeri katonai partnerségi missziója (EUMPM Niger) telepítésének jogalapját létrehozó megállapodást is.

Az EU katonai partnerségi misszió célja volt, hogy fokozza a nigeri fegyveres erők azon képességét, hogy megfékezzék a terrorfenyegetéseket, és az emberi jogi normákkal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban biztonságos környezetet biztosítsanak az ország lakossága számára. Segítséget nyújtott volna a nigeri kapacitásépítési terv végrehajtásához, mégpedig azáltal, hogy támogatja a fegyveres erők technikusai képzési központjának létrehozását. Tanácsadást és szakképzést biztosított volna a nigeri fegyveres erők szakemberei számára, valamint támogatta volna egy új hírközlési és parancsnoki támogató zászlóalj létrehozását.

A misszió megbízatása kezdetben három évre szólt, költségvetése erre az időszakra 27,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) volt.

Elolvasom a cikket