Rengetegen vannak azok is, akik ébresztőnek használják, de nem csak reggel: a nap folyamán kialakuló álmosságra is gyors megoldás lehet egy csésze kávé elfogyasztása.
Az elkészítés módja azonban egyáltalán nem mindegy, és bár a legtöbben inkább a kávé típusára figyelnek, a víz minősége sem elhanyagolható tényező.
Ezzel a vízzel lesz igazán finom a kávé
A legtöbben csapvizet használnak a kávéfőzéshez, ám a szakértők úgy vélik, hogy a szűrt víz sokkal alkalmasabb erre a célra. Nem úri huncutságról van szó, ugyanis a klórmentes víz javíthatja a kávé ízét, állagát és minőségét, és az is fontos szempont, hogy még a kávéfőző élettartamát is növelheti.
Az átlagos csapvízzel az a legnagyobb probléma, hogy a benne található szennyeződések másképpen szívják fel a kávéolajokat, így kiszámíthatatlanná válik az aktuális csésze minősége, ráadásul megnehezíti a kávéfőző tisztítását is, hiszen a szennyeződések lerakódhatnak a gépben bárhol.
A szűrt víz fogyasztása a kávéfogyasztókat is két táborra osztotta, ugyanis többen is úgy vélik, hogy a tisztított víz ásványianyag-tartalma csökken az eljárás során.
Az igazság azonban az, hogy a szűrt víz gyakran kiegyensúlyozottabb pH-értékkel és optimális ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Arra érdemes figyelni, hogy a szűrés elsősorban a klórra és a nehézfémekre irányuljon.
A szűrt víz valójában lehetővé teszi, hogy az adott kávétípus aromái érvényesülhessenek, emiatt mindenképpen érdemes kipróbálni. A szakértők szerint az ásványianyagokat más módon is pótolhatjuk, azonban a csapvíz már azzal is árthat, hogy a vízkő megtelepedésével a kávéfőző teljesítményét is csökkenti, így a kávé minősége is folyamatosan romlik.