Ismét megkérdőjeleződött Tusk szavahihetősége

Az EU új szabályrendszere alapján a tagállamok eldönthetik, hogy migránsok befogadásával avagy pénzügyi vagy műveleti segítségnyújtással támogatják a közös migrációs politikát. A tömeges migrációval szemben elzárkózó lengyeleknek Donald Tusk, az új lengyel kormányfő azt üzente, hazájukat nem fogják egyikre se rákényszeríteni.

Jött azonban Gabriel Attal francia miniszterelnök – írja a Mandíner –, aki egy franciaországi Jordan Bardellával, a Nemzeti Tömörülés vezető politikusával folytatott vitában azt mondta: „Tisztában van azzal, hogy rá tudtuk beszélni a keleti EU-tagállamokat egy megállapodásra, amely szerint vagy befogadják a migránsokat, vagy fizetnek a határvédelemért?”

Mariusz Blaszczak korábbi lengyel védelmi miniszter ennek kapcsán azt mondta, „úgy tűnik, Donald Tusk hazudott, amikor azt mondta, Lengyelországnak nem kell befogadnia illegális migránsokat. A francia kormányfő szerint lehetséges volt ráerőltetni a kelet-európai országokra egy olyan dokumentumot, amely vagy a befogadásra, vagy finanszírozásra kötelezte őket. Ezt tisztázni kell mihamarabb” – fogalmazott Blaszczak.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke még tömörebben fogalmazott: „Gabriel Attal francia kormányfő leleplezte Tusk hazugságait”.

Elolvasom a cikket