Itt az újabb résztvevő az orosz-ukrán háborúban

Irán első alkalommal szállította Oroszországnak a legújabb Qaem-5 precíziós irányítású bombákat az Ukrajnára mért csapásokhoz.

A Bild nyílt adatokkal foglalkozó elemzője, Julian Repki tanulmányozott egy videót a Kurszk térségéből, ahol egy nehéz iráni Qods Mohajer-6 drón zuhant le.

Az elemző szerint ez a bizonyos drón a legújabb iráni Qaem-5 irányított bombákat szállította. Érdemes megjegyezni, hogy maga Irán csak 2019-ben vette át ezeket.

„Úgy tűnik, hogy a drónnak a szumi régiót kellett volna támadnia, de valamilyen ismeretlen okból lezuhant” – mondta Repke.

Az incidenst megelőzően az orosz megszállók nem használtak nagy pontosságú Qaem-5-ösöket Ukrajnában. Repke szerint használatuk a Teherán és Moszkva közötti katonai együttműködés „új szintjét” jelzi.

Oroszország és Irán közötti együttműködés
A teljes körű invázió első hónapjai óta Irán támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, és katonai segítséget nyújt az országnak.

Teherán különösen kamikaze drónokkal látta el Moszkvát, amelyekkel a megszállók 2022 ősze óta támadják Ukrajnát.

Irán egy új „robbanó” drónt, a Shahed-107-est is kifejlesztette Oroszország számára, amelyet Moszkva Ukrajna ellen használhat. A kiadvány azt is megjegyzi, hogy Irán közel áll ahhoz, hogy felszíni rakétákkal lássa el az országot.

Elolvasom a cikket