Mi minden lehet a hasi fájdalom mögött?

Nehéz kitalálni, mi lehet a hasi fájdalom hátterében, hiszen rengetegféle állapot, betegség jelentkezhet ilyen formában. Ráadásul a különféle problémák sokszor ugyanazon a területen, ugyanolyan tünetekkel kezdődnek. Első körben sokszor maguk próbálják kezelni a betegek a tüneteket, és leggyakrabban ez be is válik, hiszen a legtöbb hasi fájdalom esetében elég az otthoni kezelés. Van azonban, amikor azonnal orvosi beavatkozásra van szükség. Összegyűjtöttük, mi minden okozhat hasfájást, és mi a teendő, ha a tüneteket tapasztaljuk.

Fertőzés okozta hasi fájdalom

Előfordul, hogy a bélrendszerbe került vírusok vagy baktériumok okozzák a hasi panaszainkat. Ilyenkor a görcsök, hasmenés, émelygés, hányás mellett láz is jelentkezhet. Ágynyugalom, kímélő diéta és kielégítő folyadékpótlás mellett a tünetek pár nap alatt javulhatnak.

Krónikus bélpanaszok

Székelési gondokat és hasfájást krónikus bélbetegség is okozhat, például az egyre gyakoribb irritábilis bél szindróma vagy a Crohn-betegség. Ezek minden esetben orvosi kezelést igényelnek.

Gyomorégés

A reflux rengeteg ember életét megkeseríti; a szegycsont tájékán jelentkezik az égő, fájdalmas érzés, amelyet rossz szájíz, hányinger, torokfájás és a torokban gombócérzés kísérhet. A reflux kezelése nagyon fontos, hiszen gyulladást, fekélyeket okozhat.

Ételintolerancia

A puffadás, a hasi görcsök és a hasmenés utalhat ételintoleranciára is. A tünetek sokszor étkezés után pár órával jelentkeznek, laktózintolerancia esetén például tejtermékek fogyasztása után. Ha gyakran tapasztaljuk a tüneteket, mindenképpen kérjük orvosunk segítségét!

Epekő

Az epekövek gyakran nem okoznak semmilyen panaszt, akár évekig és élhet valaki epekővel anélkül, hogy tudna róla. Ha kiadós étkezés után erős fájdalmat, görcsöket érzünk a jobb bordaív alatt, akkor epekő állhat a háttérben. Gyulladás esetén láz, hidegrázás is jelentkezhet, ha ezek a tünetek nem múlnak egy-két órán belül, hívjunk mentőt!

Vakbélgyulladás

Rutinműtéttel gyógyítható, de akár halált is okozhat, ezért fontos, hogy minél hamarabb orvosi ellátást kapjon a beteg. A hasüreg jobb alsó részén hirtelen, éles, erős fájdalom jelentkezik, haspuffadás, hányinger, láz kísérheti. Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség.

Elolvasom a cikket