„Mindenhol és mindenkitől lehet tanulni, Magyarországtól különösen”

MH: Adja magát a kérdés: miért Magyarország?

D. L. B.: A Cintana Education-nél az egyetemek globális hálózatának kiépítésén dolgozunk. Mindenhová el szeretnénk érni. Na jó… majdnem mindenhová: körülbelül 100 ország összekötésében gondolkozunk. Az önök hazája nagyon érdekes és dinamikusan fejlődő ország, de vannak mélyebb okok is, amelyek miatt Magyarországot és különösen Budapestet választottuk. Sok olyan ország van, amelyekben nagy a belföldi igény az Arizona által kínált lehetőségek iránt, és az ASU számára is érdekesek lennének, de nem lennének vonzó célpontok a külföldi diákok számára. Magyarország és a METU esetében viszont az elvárások találkoznak: kiemelkedő minőségű felsőoktatás, de megfizethető, önmagában is érdekes ország, ugyanakkor hozzáférést biztosít Nyugat-Európához is.

Douglas L. Becker, a Cintana Education alapítója és elnöke

Douglas L. Becker, a Cintana Education alapítója és elnöke

Fotó: MH/Balogh Dávid

MH: Kétségtelen, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem sok mindent tanulhat az ASU-tól. De úgy gondolja, hogy ez fordítva is igaz lehet?

D. L. B.: Természetesen. Azt hiszem, mindenhol és mindenkitől lehet tanulni, Magyarországtól különösen. Ez az ország híd Kelet és Nyugat között, hihetetlen történelemmel és kultúrával, Budapest pedig egy lüktető, vonzó város. Maga a METU nagyon erős a kreatív művészetek, a design, a divat, valamint az üzleti, kommunikáció és turizmus oktatása terén, ami szerintem érdekes lesz a globális hálózatunk számára, amelynek 22 tagja van a világ minden tájáról. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a METU és az Arizona között lesz szoros együttműködés és tudásmegosztás. Ebben minden partneregyetemünk részt vesz.

MH: Az első kérdésemet kicsit visszafordítva: … és miért az ASU? Mit tud kínálni a magyarországi hallgatóknak?

D. L. B.: Az ASU a legnagyobb állami egyetem az Egyesült Államokban, több mint 800 diplomát adó programja van. Nagyon dinamikus és kiemelkedő kutatóegyetem, az Egyesült Államokban az első hat legnagyobb kutatási funkcióval rendelkező egyetem egyike. Hihetetlen kapcsolatai vannak a technológiai iparral, mivel annak az egyik legjelentősebb „tehetségszállítói”. Több mérnök végez Arizonában, mint bármelyik egyetemen az Egyesült Államokban. Hosszasan lehetne sorolni az okokat, miért érdemes az ASU-ra járni, vagy egyáltalán csak Arizonába látogatni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ez drága dolog. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ott tanuljon. Ezért mi számos lehetőséget kínálunk a diákoknak, hogy ne kelljen kiutazniuk, ha az ASU diplomáját is meg szeretnék szerezni. A jövőben jöhetnek például a METU-ra is, és Budapesten vehetnek részt olyan programokon, amelyek alacsonyabb költséggel járnak. Ezek egy részét elvégezhetik itt, és lesznek olyan képzések is, amelyek esetében csak az utolsó évet kell Arizonában tölteniük, ami szintén csökkenti a költségeket.

MH: Többször elhangzott, hogy az ASU az Egyesült Államok leginnovatívabb egyeteme, de mi van a címke mögött?

J. R.: Először is, az Arizona State University úgy lett évről évre a leginnovatívabb egyetem, hogy megkérdezték az amerikai felsőoktatási intézmények elnökeit, azaz a versenytársakat, hogy melyik egyetemet tartják a leginnovatívabbnak. Tehát ez egy elég objektív ítélet. Az innováció mindenekelőtt szemléletmódot, szervezési és vezetési gyakorlatot jelent. Szoros kapcsolatban állunk a magánszektorral, és nyitottak vagyunk az új technológiákra. Mindeközben kreatív módon próbálunk forrásokat szerezni, mivel a költségvetésünknek csak tízszázalékát kapjuk Arizona államból. Vállalkozó szelleműek vagyunk. Ezért fontos számunkra a Cintana Education is, amely segít nekünk létrehozni a globális hálózatot. A METU a 22. egyetem ebben a körben, de még több intézményt szeretnénk bevonni. A cél az egymillió hallgatói létszám elérése a hálózatban.

Julia Rosen, a Globális Akadémiai Kezdeményezés alelnöke

Julia Rosen, a Globális Akadémiai Kezdeményezés alelnöke

Fotó: MH/Balogh Dávid

MH: ​​​​​​​Ha jól értem, a hallgatóik, és a METU-n keresztül a magyarországiak is, betekintést nyerhetnek akár a nagy techcégek világába is?

J. R.: Igen, nagyon kiterjedt gyakornoki programunk van az ASU-n. A tíz legjobb egyetem között vagyunk abból a szempontból, hogy a technológiai cégek mennyire szívesen alkalmazzák a hallgatóinkat. És ennek egyik fő oka az, ahogyan a tantervünket kialakítottuk. Úgy terveztük, hogy interdiszciplináris legyen, hogy a diákokat arra ösztönözzük, hogy csapatokban dolgozzanak a kihívások megoldásán. Így a diákjaink már az első naptól kezdve készen állnak a munkára és a hozzáadott érték teremtésére.

MH: ​​​​​​​Lesznek közös kutatási és fejlesztési programok a hallgatók vagy a professzorok számára?

J. R.: Most is vannak kutatási projektek az ASU és a hálózat különböző egyetemei között. Így a METU is könnyen találhat olyan kutatási projektet akár a Fülöp-szigeteki egyetemmel, vagy Chilével, Ecuadorral, Ukrajnával, Egyiptommal, Malajziával, Indonéziával, amelyekben szívesen részt venne. Ez az igazán izgalmas része a hálózatnak. Magyarország már ma is nemzetközi piac. Számtalan külföldi diák akar ide jönni. Gyönyörű a helyszín, nagyszerűek az egyetemek. De azt hiszem, amit most a METU-val közösen végzünk, az egy szintlépés az oktatás nemzetköziesítésében.

Elolvasom a cikket