Rárúgta a ballisztikus rémálmot Japánra Észak-Korea

Ezúttal nem vitte túlzásba Észak-Korea a titkolódzást: a rezsim ugyanis hétfőn bejelentette, legkésőbb június 4-ig ballisztikus rakétával kilőnek az űrbe egy felderítő műholdat a Sárga-tenger felé.

Észak-Korea diplomáciai úton értesítette Japánt arról a tervéről, hogy legkésőbb június 4-ig felderítő műholdat juttat az űrbe, mégpedig ballisztikus rakéta segítségével – írja a Kyodonews. Mint a cikkben utalnak rá, az információra reagálva Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea tisztviselői egy telefonos megbeszélésen megerősítették, hogy sürgetni fogják Észak-Koreát a terv visszavonására. Oka ennek az, hogy a ballisztikus rakéta-technológiát használó lövedékek bármilyen kilövése az ENSZ határozatainak megsértését jelenti.

A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek egyik tisztviselője korábban azt mondta, hazája olyan tevékenységet észlelt, amely arra utal, Észak-Korea valószínűleg felderítő műhold felbocsátására készül. Phenjan legutóbb novemberben bocsátott föl felderítő műholdat, azóta pedig nyilvánosságra hozta azt a tervét, hogy idén további három indítást tervez.

Elolvasom a cikket