A Fiorentina lezárná rossz sorozatát

MH/ MTI
2024. május 28. kedd. 13:38

A firenzeiek az 1960/61-es idényben hódították el a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), azóta három döntőt buktak el, így hosszú negatív sorozatot zárhatnának le, míg a pireuszi gárdának eddig két negyeddöntős szereplés – 1999-ben a Bajnokok Ligájában és 1993-ban a KEK-ben – volt a legjobbja.

Érdekesség, hogy a West Ham United elleni, tavaly 2–1-re elvesztett finálé után a Fiorentina a Serie A nyolcadik helyezettjeként csak azért indulhatott ismét a Konferencia-ligában, mert a Juventust kizárták a nemzetközi porondról. Ha már résztvevő lett, akkor ismét eljutott az aranycsatáig, ráadásul igencsak imponáló magabiztossággal, ugyanis csupán az első meccsén kapott ki még, a selejtező utolsó körében a Rapid Wientől.

Az olasz játékosok elmondták, hogy bár más ellenféllel kell megküzdeniük, mégis egyfajta revánsra készülnek a múlt évben elszalasztott nagy lehetőség miatt. Cristiano Biraghi csapatkapitány szerint pozitív és negatív értelemben is sokat tanultak a 2023-ban elbukott KL- és Olasz Kupa-döntőből, így most sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, és szeretnék lezárni a 2001 óta tartó „trófeamentes” időszakot.

A görögök útja pedig azért különleges, mert a piros-fehéreket az idény során négy vezetőedző irányította, mígnem José Luis Mendilibar személyében megtalálták azt a szakembert, aki a klubvezetés által elvárt eredményeket hozza. Ennek legfőbb kárvallottja éppen a Ferencváros volt, ugyanis a spanyol tréner a magyar bajnok ellen mutatkozott be a kispadon, majd kettős győzelemmel jutott túl az FTC-n. Mendilibar ráadásul duplázásra készül, ugyanis tavaly még a Sevilla trénereként Európa-liga-diadalt ünnepelhetett Budapesten egy másik olasz csapat, az AS Roma ellen.

Mendilibar azt emelte ki, hogy az Olimpiakosz bevonulhat a görög futball történetébe, mert az ország képviselői közül még senki nem diadalmaskodott egyetlen klubsorozatban sem Európában. A Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz 1971-es menetelése óta először jutott be európai labdarúgó kupa döntőjébe görög csapat. Úgy vélte, nagyon nehéz dolguk lesz, mint mindig mindenkinek az olasz csapatok ellen, de szerinte egy döntőben bármi megtörténhet.

A két együttes korábban még nem találkozott egymással az európai kupaporondon. A Fiorentinának ötvenszázalékos a mérlege – három döntetlen mellett egy-egy győzelem és vereség – a görög ellenfelekkel szemben. Az Olimpiakosz összesen nyolc olasz riválissal riválissal 28 meccset játszott, ezekből csupán hetet nyert meg, ötször döntetlent ért el, 16-szor pedig kikapott.

A két együttes számára a trófea mellett az is a tét, hogy a döntő győztese a következő szezonban az Európa-liga csoportkörében szerepelhet, a vesztesnek marad ismét a harmadik számú kupasorozat, ugyanis az Olimpiakosz harmadik lett a görög, a Fiorentina pedig nyolcadik az olasz pontvadászatban.

A Konferencia Liga történetének harmadik fináléját szerdán 21 órakor Athénban rendezik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Elolvasom a cikket