A fogorvos megnevezi a rossz lehelet gyakori okait

A fogorvos szerint rossz leheletet okozhat a fokhagyma, a hagyma, a füstölt húsok, a retek, a fűszerek és az alkohol fogyasztása. Emellett ez a probléma gyakran előfordul a zsírban gazdag ketodiétát követő embereknél.

„Az elégtelen szénhidrátfogyasztás olyan anyagcsere-állapotba hozza a szervezetet, amely lehetővé teszi a zsírégetést. Amikor a szervezet ketogén állapotban van, észrevehető az úgynevezett keto-légzés, amely acetonszaggal jár” – magyarázta Kuzmenkova.

Az étkezések kihagyása szintén biztos út a rossz lehelethez – folytatta az orvos. Ebben az esetben a szájszárazság és az elégtelen nyál miatt jelentkezik. Emellett, mint megjegyezte, a rossz szag a rossz szájhigiénia miatt is megjelenhet, különösen a fogszabályzót és műfogsort viselő embereknél, amelyekben az ételmaradékok megtapadnak.

„Szintén szájszag fordul elő gyomorégés, reflux és más gyomor-bélrendszeri kórképek esetén” – mondta a fogorvos.

Kuzmenkova arra is figyelmeztetett, ha a lehelet édes szagú, az a kezdődő diabéteszes ketoacidózis jele lehet. Ez egy életveszélyes állapot a cukorbetegeknél, amely szívrohamot vagy veseelégtelenséget okozhat. Néha – tette hozzá a fogorvos – a rossz lehelet a magas vérnyomás vagy a Sjögren-szindróma tünete is lehet.

A rossz lehelet előfordulhat azoknál az embereknél, akik rendszeresen szednek bizonyos gyógyszereket, például antidepresszánsokat, gombaellenes szereket, antihisztaminokat és szteroidokat, görcsoldókat, kemoterápiás szereket és táplálékkiegészítőket – sorolta Kuzmenkova.

Végezetül a fogorvos a rendszeres és megfelelő fogmosást, az egészségmegőrzést, a műfogsor gondos ápolását, több zöldség és gyümölcs fogyasztását és a szájvizek használatát javasolta. Ezután megoldódik az áporodott lehelet problémája.

Elolvasom a cikket