A kardiológus a magas vérnyomás alábecsült kockázati tényezőjét nevezte meg

A legtöbb ember tudja, hogy bizonyos tényezők, mint a mozgáshiány, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a gyakori alkoholfogyasztás magas vérnyomáshoz vezethetnek – írja a Sports.kz.

Az egyik kockázati tényezőt azonban gyakran alábecsülik – mondja Bernd Sanner belgyógyász, pulmonológus, kardiológus, szomnológus és intenzív terápiás orvos.

Az alvászavarokról van szó. A rossz minőségű alvás stresszt okoz, csökkenti a teljesítményt és fontos kockázati tényezője a magas vérnyomás kialakulásának. Az öt óránál kevesebbet alvás például ötven százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát.

A szervezet alvás közben javítja önmagát. Növekedési hormonok szabadulnak fel, az energiaraktárak feltöltődnek, az immunrendszer antitesteket termel, az agy pedig információkat dolgoz fel és tárol. E folyamatok eredményeként a szívritmus és a vérnyomás csökken az éjszaka folyamán.

A pszichológiai és érzelmi stressz, a horkolás, az alvási apnoe, az éjszakai időszakos lábmozgások, az úgynevezett „exogén” tényezők, mint a zaj és a környezet túl magas hőmérséklete vagy fényessége alvás közben, vagy akár a szociális tényezők is negatívan befolyásolhatják az alvás minőségét.

Elolvasom a cikket