Áttörés a diabétesz gyógyításában

A cukorbetegség egy súlyos és az életet megváltoztató állapot, amely a vércukorszint túl magasra emelkedését okozza. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a kilencedik vezető halálozási ok világszerte – írja az Express.co.uk.

Kétféle cukorbetegség létezik – 1-es és 2-es típusú. Míg az 1-es típus pontos oka nem ismert, a 2-es típus jellemzően a túlsúlyossághoz vagy elhízáshoz, illetve az elégtelen testmozgáshoz kapcsolódik. Bár vannak lépések a cukorbetegség kezelése érdekében, de nem volt valódi ismert gyógymód – egészen mostanáig.

Kínai tudósok azt állítják, hogy először gyógyították meg a cukorbetegséget. A Cell Discovery folyóiratban megjelent beszámoló szerint a sejtátültetés lehet a válasz a cukorbetegség elleni küzdelemben.

A kezelés részeként a tudósok létrehozták a hasnyálmirigyben található sejtek mesterséges változatát, amelyek inzulint termelnek és kordában tartják a vércukorszintet. Ezt megelőzően a vércukorszint természetes szabályozásának egyetlen módja a beteg életmódjának átalakítása volt – ami általában szigorú diétát és testmozgást igényelt. Ezzel a módszerrel azonban a tudósok képesek voltak őssejteket – amelyek „üres lap” sejtként működhetnek – hasnyálmirigysejtekké alakítani. Ezek a sejtek termelik az inzulint, amely megmondja a szervezetnek, hogy mikor vegyen el cukrot az elfogyasztott ételekből energiaként.

A cukorbetegeknél a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozásához, ami olyan problémákhoz vezet, mint az idegkárosodás, vesekárosodás, szívbetegség és más betegségek.

A kutatók megállapították, hogy az új, laboratóriumban növesztett hasnyálmirigysejtek beültetésével a beteg ismét képes volt saját inzulint termelni. Az eredmények több évtizedes, számos országban folytatott kutatás eredményeként születtek

A South China Morning Post beszámolója szerint az egyik vezető kutató, Dr. Yin Hao Yin elmondta: „A technológiánk kiforrott, és a cukorbetegség kezelésére szolgáló regeneratív orvoslás területén a határokat feszegeti”.

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy ez a módszer csak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél működik. Ennek oka, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek immunrendszere esetleg kilöki az új beültetett sejteket.

Elolvasom a cikket