Az Amerikai Elnökök életének kozmikus véletlenei

Kezdjük azzal, hogy mindkét elnököt merénylők által leadott lövésekkel ölték meg. Lincoln-t 1865-ben, Kennedy-t pedig 1963-ban, pénteki napokon. Lincolnt a Ford színházában lőtték le. Kennedyt pedig egy Ford márkájú Lincoln típusú autóban lőtték le a dallasi Dealey Plaza közelében. Mindkét esetben jelen voltak az elnökök feleségei is.

A két tragikus esemény közönséges merénylet volt, amely mély nyomot hagyott az amerikai történelemben. A merénylőket, John Wilkes Boothot és Lee Harvey Oswaldot is megölték, és soha nem kerültek bíróság elé.

A hasonlóságok azonban nem merülnek ki csupán a haláluk körülményeiben. Mindkét elnököt ’46-ban választották be a Kongresszusba. Csak, Lincolnt 1846-ban, míg Kennedyt 1946-ban. Ezen kívül, mind Lincoln, mind Kennedy kétgyermekes apa volt. Mindkét elnök a demokrata párti elnökjelölt volt. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ő politikai hátterük, ideológiájuk és a korszak, amelyben éltek és vezettek, jelentősen különbözött.

Mindkét elnök ’60-ban nyerte meg a választást, Lincoln 1860-ban, Kennedy pedig 1960-ban. A beiktatásuk ’61-ben történt, 1861-ben, illetve 1961-ben. A legyőzött ellenfeleik mindkét esetben a hivatalban lévő alelnökök voltak. Kennedy a republikánus színekben indult Richard Nixont, Lincoln John C. Breckenridge alelnököt győzte le. A győzelmük jogosságát, Lincolnnál és Kennedynél is vitatták. Kennedy 303 elektori szavazattal nyerte meg az elnökválasztást, míg Nixon 219-et kapott. Nixonnak mindössze 112 827 szavazattal, 0,17%-kal volt kevesebb szavazata, ami rendkívül szoros eredményt eredményezett.

Érdekes párhuzam az is, hogy Kennedynek is, és Lincolnak is négy gyermeke volt, de a két apának csak két gyermeke érte meg a felnőtt kort. Kennedynek az egyik gyermeke halva született, illetve Patrick, aki koraszülött volt, 39 órával a szülés után halt meg. Lincoln két gyermeke halt meg, az egyik 4 évesen tüdőbetegségben, William pedig 11 évesen tífuszban halt meg. A pontosság kedvéért meg kell jegyeznünk azonban, hogy Lincoln harmadik gyermeke, Thomas, 18 évesen halt meg szintén tüdőgyulladásban.

Az alelnökeik kiválasztása is mutat párhuzamosságot. Johnson keresztnevű volt mindkettő. Lyndon Johnson, Kennedy alelnöke 1908. augusztus 27-én született. Lincoln alelnöke, Andrew Johnson, szintén ’08-ban, 1808. december 29-én született.

Azt a hasonlóságot pedig, már csak igazán fanatikus összeesküvés elmélet hívők fedezték fel, miszerint az elnökök neve 7 betűből áll.

Bár ezek a hasonlóságok lenyűgözőek és érdekesek lehetnek, nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani nekik. Az emberi elme hajlamos a minták és összefüggések keresésére még ott is, ahol nincsenek, és a véletlen egybeeséseknek gyakran túlzott jelentőséget tulajdonítunk. Mindenesetre ezek az összefüggések továbbra is érdekesek és tanulságosak az amerikai történelem rajongói és tanulmányozói számára.

A kérdés azonban továbbra is megosztja a történészeket és a közvéleményt: ezek az összefüggések pusztán véletlen egybeesések, vagy esetleg mélyebb, rejtett jelentéstartalommal bírnak? Vajon létezik-e kozmikus erő, amely az amerikai elnökök sorsát összefonja, vagy csupán az emberi elme keresi az értelmet ott, ahol nincs?

A válaszok továbbra is homályosak maradnak, de az bizonyos, hogy Lincoln és Kennedy élete, valamint halála mélyen bevésődött az amerikai történelem könyvébe. Talán a legfontosabb tanulság, amit ezekből az ellentmondásos hasonlóságokból levonhatunk, az, hogy még az látszólag legkülönbözőbb életek és sorsok is rejtik magukban az összefüggések és párhuzamok lehetőségét. Talán ez az, ami miatt mind a mai napig vonz minket az amerikai elnökök története, és amit érdemes felfedeznünk és megértenünk az elkövetkező generációk számára is. Vajon, ha Kennedy felfedezi a hasonlóságot Lincoln élete, és az övé között, elkerülhette volna a halálát okozó merényletet?

Elolvasom a cikket