Az EU egy évvel meghosszabbította a Szíriával szembeni szankciókat

MH/MTI
2024. május 28. kedd. 22:01

A Szíriával szembeni jelenleg érvényes szankciók között szerepel olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Bank vagyoni eszközeinek uniós befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak – emlékeztetett brüsszeli közleményében a tagországok kormányainak képviselőt magában foglaló tanács.

A tájékoztatás szerint a tanács öt elhunytat és egy embert levett a szankciós jegyzékről. A listán jelenleg 316 ember és 86 szervezet szerepel, akikkel szemben azért vezettek be beutazási tilalmat, és akiknek azért fagyasztották be a vagyonát, mert „felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a szíriai vezetés kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel vagy szervezetekkel”.

A tanács meghosszabbította a 2023 februárjában bevezetett humanitárius mentesség alkalmazását a szankciók alól, tekintettel a szíriai humanitárius válság súlyosságára, amelyet – mint emlékeztettek – a Törökországot és Szíriát tavaly sújtó földrengés tovább fokozott. A határozat biztosítja a humanitárius segítségnyújtás és az alapvető emberi szükségleteket támogató tevékenységek folyamatosságát – írták.

A közleményben az uniós tanács aggodalmát fejezte ki a szíriai helyzet miatt, és hangsúlyozta: több mint 13 év után a konfliktus továbbra is szenvedés a szíriai nép, és instabilitás forrása a régió számára.

„A szíriai rezsim továbbra is az elnyomás és az emberi jogok megsértésének politikáját folytatja. Ezért helyénvaló és szükséges a korlátozó intézkedések érvényben tartása” – fogalmaztak.

Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata és a 2012-es genfi nyilatkozat alapján tartós és hiteles politikai megoldást találjon a szíriai konfliktusra – tették hozzá.

A Szíria elleni szankciókat 2011-ben vezették be, „válaszul a polgári lakosság erőszakos elnyomására a Bassár el-Aszad elnök vezette kormányzat által”. A szankciók nem érintik a humanitárius segítségnyújtást, az élelmiszerek, gyógyszerek és orvosi felszerelések szállítását.

Elolvasom a cikket