Az orvosok váratlan magyarázata az éjszakai lábfázásra

Meleg van a szobában, még a takaró alatt is meleg van, de a lába mégis fázik. Néha a kellemetlen érzés olyan mértékű, hogy az ember még fel is ébred az éjszaka közepén. Amerikai orvosok elmagyarázták, miért lehet ez így – számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Abban, hogy ősszel és télen éjszaka megfagy a láb, első pillantásra nincs semmi szokatlan. A lakásban egyre hidegebb van, a fűtés nem mindig ment meg a fagyoktól. Azonban résen kell lennünk, ha szorosan bebugyolálva egy takaróba, testünk már rég felmelegedett, de a lábunk még mindig jeges. Van, aki még gyapjúzokniban is kénytelen aludni, hogy melegen és kényelmesen érezze magát.

E kellemetlen tünet egyik leggyakoribb oka a B12-vitamin hiánya. Ez ugyanis egy olyan alapvető tápanyag, amely az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Hiánya esetén az idegeket körülvevő és védő mielinhüvely károsodhat. Következésképpen az embernek problémái kezdenek lenni a hőszabályozással. Ez különösen éjjel jelentkezik – ekkor a testhőmérséklet kissé lecsökken, és nehezebbé válik a felmelegedés.

„Ahogy a hőmérséklet éjszaka csökken, a perifériás idegek erősebben reagálnak a hiányra. A lábak kihűlnek, és egy másik kellemetlen tünet is megjelenik – az ember bizsergő vagy égő érzést érez a lábában. A szívverése is lelassul alvás közben, a vérkeringés nem olyan gyors, ezért a fájdalmas érzések hevesebbé válnak” – idézte az Express az Amerikai Amputációmegelőzési Központ szakértőit.

Elolvasom a cikket