Belgium megállapodott Ukrajnával

MH/MTI
2024. május 28. kedd. 21:07

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bejelentette, hogy a megállapodás értelmében országa 2028-ig harminc F-16-os vadászrepülőgépet ajánl fel Ukrajnának, és az első gépeket még az év végéig átadják Kijevnek.

Az ukrán elnök az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: a paktum 997 millió eurós belga katonai támogatást tartalmaz, amelyet még idén folyósítanak, valamint magában foglalja Belgium elkötelezettségét arra, hogy a megállapodás tízéves futamideje alatt támogatást nyújt Ukrajnának.

A megállapodás továbbá garantálja, hogy szükség esetén Belgium időben nyújt biztonsági támogatást, magában foglalja modern páncélozott járművek, az ukrán légierő és légvédelem igényeit kielégítő felszerelések biztosítását, a tengeri biztonság megerősítését, az aknamentesítéshez nyújtott segítséget, a tüzérségi lőszerek szállítására alakult nemzetközi koalícióban való részvételt, valamint katonai kiképzés biztosítását.

A paktum ezenkívül a védelmi ipari együttműködést, az ukrán „békeformula” támogatását, az Oroszország elleni szankciók megerősítését, a károk helyrehozásának segítését, az agresszorral szembeni igazságszolgáltatás szorgalmazását, a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna javára való felhasználását és a gazdasági fellendülés támogatását is előirányozza.

Belgium tavaly csatlakozott az „F–16-os koalícióhoz”, amelynek célja, hogy – Hollandiával, Dániával és Norvégiával közösen – vadászbombázókat szállítson Ukrajnának.

Belgium kötelezettségvállalása kezdetben kiképzési támogatás, valamint technikai és logisztikai segítségnyújtás biztosításából állt. A kormány azonban már tavaly ősszel megígérte, hogy az első F-35-ös vadászgépek leszállítását követően több repülőgépet is szállítanak.

Hadja Lahbib most azt mondta: Ukrajna támogatásra azért van szükség, hogy megállítsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt, „akinek eltökélt szándéka, hogy átrendezze az európai országok határait, ami Belgium biztonságát is fenyegetné”.

Elolvasom a cikket