Jóval veszélyesebb az elhízás, mint eddig gondolták

Az anyagcsere-betegségek, így az elhízás is számtalan daganatos megbetegedésért tehető felelőssé – derült ki a svédországi Lund Egyetem friss kutatásának eredményeiből – olvasható a Hazipatika.com oldalán.

A kutatók csaknem 800 ezer svéd, norvég és osztrák résztvevőt figyeltek meg negyven éven keresztül annak alapján, hogy a BMI-jük és anyagcsere-egészségük – azaz vérnyomásuk, vércukor- és vérzsírszintjük – hogyan befolyásolja az elhízás kockázatát.

A végeredmény alapján elmondható, hogy akik bármilyen anyagcsere-betegségben érintettek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák bizonyos formáira, testsúlyuktól függetlenül. Mégis: a vizsgált esetek negyven százalékában találtak kapcsolatot a túlsúly és a rák kialakulása között. A megfigyelési időszak alatt 23 630 résztvevőnél diagnosztizáltak elhízással összefüggő rákot. A kutatók számára nem volt meglepő, hogy a magasabb BMI növeli a rák kockázatát, de az anyagcsere betegségei is fokozott kockázatot mutattak.

32 különböző rákfajta esetében bizonyult relevánsnak az eredmény, míg korábbi nemzetközi kutatások csak 13 típusnál találtak összefüggést. Az elhízás tehát valószínűleg sokkal több rákfajta kockázati tényezője, mint azt eddig gondolták.

Magyarországon már több a túlsúlyos, mint a normál testsúlyú ember, ebben a – világ többi országához képest is – rossz arányban pedig komoly szerepük van az ultrafeldolgozott ételeknek. A gyorséttermekben a nagyobb adag sokszor akciós, a Big Mac-evésnek már Guinness-rekordere is van, pedig az ilyen típusú ételek túlzott fogyasztása a dietetikus szerint az ember több szervében is visszafordíthatatlan, kóros folyamatokat indíthat el.

Elolvasom a cikket