Kétségbeesett kampány

Magyar Péter előretörése miatt láthatóan kétségbeesetten kampányol Dobrev Klára. Mi mást is tehetne ő és a DK? Tizennégy éve nem voltak képesek leváltani az Orbán-kormányt, és azok is ráfaragtak, akik szövetséget kötöttek velük a győzelem reményében.

Amikor 2022-be kimondták a varázsigét, hogy a baloldalon is csak egy jelölt álljon versenyben a Fidesz–KDNP jelöltjével, elméletileg akkor állhattak legközelebb a győzelemhez, mert a baloldali jelöltek nem verték keresztbe egymást, mint négy évvel korábban. Ehhez képest a valaha volt legsúlyosabb vereséget szenvedte el a baloldal éppen annak a Gyurcsány Ferencnek a vezetésével, aki – jó ateistához méltóan – most is irányítja a baloldalt, csak éppen a háttérből, de a karmesteri pálcát ki nem adva a kezéből. Nem árt megjegyezni, John Lennox matematikus szerint „az ateizmus egy tündérmese azoknak, akik félnek a világosságtól”.

Ez a megfogalmazás a kirakatba kirakott Dobrev Klára mint elsőszámú vezető esetében is igaz lehet. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában ugyanis arra a kérdésre, hogy a jelenlegi ellenzék nem okozója-e annak, hogy Magyar Péter ennyire sikeres, hogy a jelenlegi ellenzék 2010 óta nem tudott csapást mérni a Fideszre, a világosságtól óvakodó Dobrev frappáns válaszában kijelentette: „Szerintem nem. Én nagyon büszke vagyok arra a munkára, amelyet a DK politikai közössége, sok tízezer párttagunk, sok százezer aktivistánk végzett az elmúlt években.” Tehát szerinte nem okozója az ellenzék a tizennégy éves kudarcnak, és büszke arra a politikai közösségre, akik közösen dolgoztak azért, hogy ilyen megalázó vereséget szenvedjenek. Valószínű, hogy Dobrev már eleve arra készül, hogy júniusban, sőt 2026-ban is bukjanak, hogy legyen akkor is mire büszkének lenni.

Itt van ez a félresikerült ügy, amellyel a köztársasági elnököt akarják megtámadni. Amelyről jobboldalinak egyáltalán nem nevezhető jogtudósok is elmondták, hogy a dolog elévült, illetve nem is bűncselekmény.

És amikor megfogalmazódott a kérdés az ATV-ben, azért most jött-e elő ezzel a DK, mert kampány van, és Magyar Péter igencsak beelőzte a Demokratikus Koalíciót, Dobrev Klára azt a, megalapozottságtól elég távol álló választ adta, hogy „Nem érdekel, hogy mi van. Éppen kampány vagy nem kampány.” Ami azt jelentheti, hogy máskor nem jöttek volna elő vele, csak éppen olyan rosszul áll a szénájuk, hogy két héttel a választás előtt – mentve a menthetőt – már ezt is el kellett sütni. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: „A papírok egy adásvételi szerződést tartalmaznak. A tulajdonossá vált személy jelzálogjogot és használati jogot biztosít a cégnek, amely teljesen jogszerű, ezt a magyar jog megengedte, és van egy német nyelvű zsebszerződés, de nincs rá bizonyíték, hogy Sulyok Tamásnak köze lett volna hozzá. (…) A törvény 1994-ben egy MDF-es államtitkár ámokfutásának köszönhetően megengedte, hogy cégek tulajdont szerezzenek, de a magyar jog azon az alapon állt, hogy ne szerezhessenek. 1997-ben népszavazás lett volna róla, de a Horn-kormány visszalépett ettől a módosításról.” Jogilag szerinte az sem egyértelmű a Dobrev Klára által felolvasott iratból, hogy az a zsebszerződés jogellenes-e, de ehhez Sulyok Tamásnak nincsen köze se így, se úgy. Gulyás Gergely arról is beszélt, Dobrev Klára egy színvonaltalan, koncepciós hazugságot adott elő, amely a családjában megszokott volt.

S akinek ez sem lett volna elég Dobrev hazug, rágalmazó állításának helyes értelmezéséhez, annak idehozom a köztársasági elnök hivatalának közleményét: „Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint tíz éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.

Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja.

A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket.”

Idézzük megint a klasszikust: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket