Megtalálták II. Ramszesz eredeti szarkofágját

A fáraó a XIX. dinasztia harmadik királya volt az Újbirodalom idején, uralkodását Egyiptom egyik legsikeresebb periódusának tekintik. II. Ramszesz számos nagyszabású hadjáratot vezetett, emellett hatalmas építkezésekbe kezdett – írja az ng.24.hu.

Maradványait a Királyok völgyében, egy sírkomplexumban temették el, a nyughelyet a XX. dinasztia idején, III. Ramszesz uralkodása alatt fosztották ki. A források alapján II. Ramszesz maradványait ekkor többször is másik sírba helyezték át, végső nyughelye pedig a thébai nekropoliszban található.

A sír egy királyi rejtekhely, ahol az Újbirodalom több mint 50 fáraójának, királynéjának, illetve más, az uralkodói családhoz tartozó személyek múmiáját temették el.

A helyszínen 1881-ben fedezték fel II. Ramszesz testét, amely ekkor egy egyszerű, valószínűleg eredetileg átmenetinek szánt fakoporsóban volt.

A kutatók a közelmúltban egy 2009-ben, Abüdoszban feltárt szarkofágdarab történetét göngyölítették fel. A töredék egy kopt kolostorban került elő.

Frédéric Payraudeau, a Sorbonne Egyetem egyiptológusa vizsgálata során arra jutott, hogy a darab II. Ramszesz eredeti szarkofágjának része volt. A szakértő szerint a töredék díszítése és szövegei egyaránt arra utalnak, hogy először a legendás fáraó használta, majd később, a XXI. dinasztia idején egy Menkheperre nevű főpap hasznosította újra, aki a sír kifosztása után valószínűleg Abüdoszba szállíttatta a tárgyat.

Elolvasom a cikket