Milyen betegségekkel járhat az álmatlanság?

Mi befolyásolja az alvást?

Az álmatlanság következményei nagyon különbözőek lehetnek, beleértve mind az érzelmi szférát, mind a személy fizikai állapotát, ami az immunitás csökkenéséhez, a krónikus betegségek súlyosbodásához vezethet.

Az álmatlanság negatívan befolyásolja a szív- és érrendszeri, idegrendszeri és endokrin rendszert. Mentális zavarok alakulhatnak ki, a csökkent motiváció és figyelem miatt problémák alakulhatnak ki a munkahelyen. A meggyengült figyelem és a fáradtság balesetekhez vezethet az utakon.

Kik szenvednek leggyakrabban álmatlanságban?

Az álmatlanság leginkább az időseknél fordul elő. Szintén gyakoriak a rossz alvásra vonatkozó panaszok a stroke-ban, demenciában, Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. Az olyan mentális betegségek, mint a depresszió, a skizofrénia, a szorongás és a mániás állapotok szintén álmatlansággal járnak.

Sok esetben a gyakori éjszakai felébredés alvási apnoe szindrómával jár együtt. Ez a rendellenesség a horkolás során a garatgyűrű szöveteinek belégzés közbeni összeesése miatt következik be, és rövid légzésleállást okoz, amely a vér oxigénszintjének csökkenéséhez és az alvás megszakadásához vezet.

Elolvasom a cikket