Oltalmazni kell a gazdaság zászlóshajóját

Az idei év kiemelkedően fontos lehet Magyarország kormányának és a hazai gyógyszergyártók képviseletére 1990-ban alakult, 2020 óta a kormány stratégiai partnereként tevékenykedő, a mai naptól pedig a Nemzetgazdasági Minisztériummal is partneri megállapodást kötő Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és tagvállalatai számára – közölte a szervezet. Mint tudatták, az elmúlt évek nemzetgazdaságot és ezen belül a gyógyszeripart is sújtó negatív folyamatai után bízhatunk abban, hogy 2024 áttörést hozhat az iparág számára: közvetlenül a júniusi választások után Magyarország veszi át az Európai Unió elnökségét, így remélhetőleg az uniós kutatási és innovációs együttműködéseket is fel lehet majd pörgetni, ami létfontosságú lenne a hazai gyógyszergyártóknak is. A most aláírt megállapodás részletesen kitér arra, mit vállal a hazai gazdaságirányításért felelős minisztérium és milyen vállalásokat tesz a hazai gyógyszergyártói érdekvédelmi szervezet.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán kiemelte, hogy a több mint 120 éves múltra visszatekintő magyar gyógyszergyártás a hazai gazdaság egyik növekedési motorja, amely egyesíti a gyártási tradíciókat, a szaktudást és a modern technológia által biztosított csúcsminőséget. A családok ezreinek megélhetését biztosító ágazat hatalmas érték, hiszen nemzetközi versenyképességet képvisel, emellett pedig a hazai k+f ráfordítások mintegy húsz százalékát adja.

A tárcavezető hozzátette, hogy sikeres gazdaság csak az ellátásbiztonságra és az önellátásra épülhet, amelyben a magyar gyógyszergyártás kulcsfontosságú, ezért a kormány új Versenyképességi Stratégiája – az ágazati szereplők véleményére alapozva – az egészségipar és a gyógyszergyártás további fejlesztését célozza. Megjegyezte, a gyógyszeripar jelentheti a világgazdaság soron következő időszakának egyik fontos hajtóerejét, amely globális szinten több mint 5 százalékkal emelkedhet évente. Ez egy olyan lehetőség, amelyet a magyar gyógyszeripari szereplőknek ki kell tudnia használnia, így a ma aláírt megállapodás is ehhez járulhat hozzá – állapította meg Nagy Márton.

Az aláírást követően Greskovits Dávid kifejtette, hogy a mai nap nemcsak a külgazdaság zászlóshajójának számító hazai gyógyszergyártóknak, de az ipari szereplők érdekeit képviselő, jövőre már a 35. évfordulóját ünneplő MAGYOSZ-nak is meghatározó. Mint elmondta: „hazai gyógyszergyártóként büszkék vagyunk, hogy ma a magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából is létfontosságú tehát a tevékenységünk, jelenlétünk. Létfontosságú lenne a számunkra, hogy a most aláírt megállapodás alapján egy olyan érdemi párbeszéd alakuljon ki közöttünk, amely egy kiszámíthatóbb jogszabályi környezeten alapulva tovább erősíti az általunk képviselt cégeket itthon és külföldön egyarát” – tette hozzá a MAGYOSZ elnöke.

Elolvasom a cikket