Politico: Németország és Olaszország ellenzi a nyugati fegyvercsapásokat

A lap szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár május 28-án arra fogja sürgetni az uniós országokat, hogy járuljanak hozzá az ilyen csapásokhoz. A lap szerint azonban ebben a kérdésben nincs egyetértés a szövetség tagjai között, és a csapásokra vonatkozó korlátozások eltörlése elsősorban az észak-atlanti szövetség országai között okoz vitákat – olvasható a Tass.ru oldalán.

Egy nappal korábban Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője az EU Tanács brüsszeli ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EU 27 tagállamának külügyminiszterei megvitatták az Ukrajnának a NATO-fegyverek orosz területre irányuló csapásokhoz való felhasználására vonatkozó korlátozások feloldásának kérdését.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a The Economist című brit lapnak adott interjújában azt javasolta, hogy a szövetségesek gondolják át a kérdést, hogy az ukrán félnek lehetősége legyen-e nyugati fegyverekkel csapásokat mérni az Oroszországi Föderáció nemzetközileg elismert területén található katonai létesítményekre. Ugyanakkor a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén kijelentette, hogy a szövetség tagállamainak csapatai nem tartózkodhatnak Ukrajna földjén vagy légterében, különben nagyon nehéz lenne a blokkot távol tartani a konfliktustól.

Május 26-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők által folytatott tárgyalások arról, hogy Ukrajnának engedélyezni kell, hogy célpontokat találjon el az Orosz Föderáció területén, a Nyugat kétségbeesését tükrözik és agóniához hasonlítanak. Korábban a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az amerikai fegyverek bevetése Oroszország területén, beleértve a polgári infrastruktúrát és a lakónegyedeket is, valójában már megtörtént.

Elolvasom a cikket