Bölcs cetlik

A csontszínű, vékony kartonból egyformára vágott cetlik közepesen vaskos borítékban, a feladó megjelölése nélkül érkeztek. Mivel J. Károlynak címezték, fölnyitotta – tapintásra akár még bankjegyek is lehettek volna benne.

Miért neki küldte az ismeretlen ezeket a följegyzéseket? – J. Károly ezt nem tudta. Mondta is Karcsinak, a teknősének, hogy a hagyományos levél is egyik módja a gondolatok terjesztésének, nemcsak a közösségi oldalak, ahol ráadásul jól össze is keverednek a hasznos és haszontalan dolgok.

Hogy ezek a cetlik mennyire hasznosak, az csak az elolvasásuk után derül ki, így rögtön bele is kezdett. Hangosan betűzte a kézzel írt sorokat, hogy közben Karcsi se unatkozzon.

(Békedíj) – Amikor az Európai Unió béke Nobel-díjat kapott, az ezzel járó összeget azoknak a gyermekeknek a megsegítésére fordította, akiknek nem adatott meg, hogy békében nőjenek föl. Ha most kapná meg a díjat, az unió azonnal összeveszne magával, mert nem tudná eldönteni, hogy túlárazott vakcinát vagy fegyvereket vegyen-e belőle, esetleg a szankciókra és a kollektív öngyilkosság újabb módszereinek a kifejlesztésére és kipróbálására költse el.

(Átalakulás) – Találtam egy hamvába holt ötletet. Eredetileg kenyérgyárnak készült, végül pogácsa lett belőle.

(Üzletember) – A kígyó távoli rokona, lábakkal és mindenhová elérő csápokkal. Lelkeket ad és vesz, korábban Lucifernek hívták, de mostanában Filantróp fedőnév alatt fogadja fel és fizeti az alkalmazottakat.

(Pátosz) – Ha működne a telepátiája, már jó előre megérezné, ha valakiből hiányzik az empátia.

(Álmok) – Azért nem emlékszik az álmaira, mert olyankor mindig alszik. Mások éberen álmodoznak, ezért nem tudnak nyugodtan aludni sem.

(Politikusi labirintus) – Nem azt mondja, amit gondol; nem azt gondolja, amit tesz; nem azt teszi, amit ígér; nem azt ígéri, ami helyes; és be tudja bizonyítani mindennek az ellenkezőjét, amit azonnal képes letagadni.

(Jóindulat) – A főnököt és a beosztottat a jóindulat tartja egyensúlyban. A beosztott tele van jóindulattal a munka- és sorstársai iránt, következésképp a főnökből ez teljes mértékben hiányzik.

(Nem pazarol) – Éhezőművész. Minden reggel azt eszi, ami az előző napi reggelijéből megmaradt.

(Vegyes) – Karinthy szerint az igazi vegyes házasság az, amikor egy férfi és egy nő elveszi egymást. Ezt ma úgy kellene átfogalmaznia, hogy egy eredetileg is férfi feleségül vesz egy eredetileg is nőt.

(Demokrácia) – A hibásneuron-többletű egyedeket mind egy helyre zárták, a tébolyda kapujára pedig felírták, hogy Európai Parlament. Kerültek melléjük ápolók és szakorvosok is, de mivel ők voltak kevesebben, győzött a többségi demokrácia.

(Fogyatkozás) – Három csiga megy az úton. Jön egy bakancs. Két csiga megy az úton. Jön egy bicikli. Egy csiga megy az úton. Jön egy kisfiú, és énekelni kezd neki. A csiga fölnéz az égre. Jön egy rigó.

(Önéletrajz) – „Én vagyok a herceg fehér lovon, 185 magas, és az IQ-m is ugyanennyi, nemzetközi erőemelő bajnok és sakknagymester vagyok, dolgoztam modellként is, majd megnyertem a kémiai olimpiát…” – mire Tudor közbeszól: „És arra nem gondoltál, hogy mi lesz, ha behívnak a személyes meghallgatásra is, kedves Kuka?!”

A szerző irodalomtörténész

Elolvasom a cikket