Dohában lesz a 2036-os olimpia?

A Relevo spanyol sportoldal szerint, a katari sportvezetők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) irányítói közel állnak ahhoz, hogy megegyezzenek abban, hogy a 2036-os olimpiai játékokat Dohában rendezik.

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint a több mint egymillió lakosú katari fővárosnak több mint tíz riválisa lehet a 2036-os rendezésre, köztük Szaúd-Arábia, Indonézia, Spanyolország, Németország és India.

Doha esélyét növelheti, hogy érvényesülhet a kontinensek körforgásának íratlan szabálya, mivel Párizs 2024 (Európa), Los Angeles 2028 (Amerika) és Brisbane 2032 (Óceánia) után ázsiai rendező következhet. Szintén a katari főváros javára szól, hogy ez lehet az első olimpiai játék a Közel-Keleten.

Thomas Bach, a NOB elnöke az AFP-nek adott interjúban valószínűleg Dohára utalt mint potenciális házigazdára, amikor azt mondta, hogy a nyári olimpiát a hűvösebb európai őszi hónapokba kellene rendezni. S követni lehetne, a 2022-ben Katarban megrendezett labdarúgó-világbajnokság példáját, amelyet novemberben és decemberben rendeztek meg a szokásos júniusi és júliusi időpont helyett.

Doha esélyeit növelheti az is, hogy az elmúlt évtizedben több világversenyt rendezett sikeresen. Például a 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságot, a 2019-es és 2023-as atlétikai- , és az idei vizes világbajnokságot.

A NOB közgyűlése csak 2026-ban dönt a 2036-os olimpiai rendezőjéről, s addig még nagyon sok minden befolyásolhatja határozatát.

Elolvasom a cikket