Gyerekek által készített, kétezer éves graffitiket találtak Pompejiben

2024. május 29. szerda. 15:28

A szénrajzokat a Pompeji régészeti parkjában található I’Insula dei Casti Amanti nevű házcsoportban végzett ásatások során találták, amelyet kedden nyitottak meg először a nagyközönség előtt.

Az egyik hosszú falon talált egyéb rajzok között három kis kéz körvonala, két labdával játszó alak, egy vadászjelenet egy vaddisznónak tűnő állatról, valamint egy jelenet, amely két földön fekvő bokszolót ábrázol.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója szerint a rajzokat valószínűleg egy vagy több gyermek készítette, akik az egykori udvaron játszottak, mielőtt a várost a Vezúv Kr.u. 79-ben történt kitörése elpusztította.

„A Federico II [nápolyi egyetem] pszichológusaival együtt arra a következtetésre jutottunk, hogy a gladiátorokat és vadászokat ábrázoló rajzok közvetlen tapasztalás alapján készültek. Valószínűleg szemtanúi voltak az amfiteátrumban zajló csatáknak, így kerültek kapcsolatba a látványossá tett erőszak szélsőséges formájával”.

A régészek a kitörés két áldozatának maradványaira is rábukkantak, amelyeket a festők munkában lévő házának ajtaja mellett találtak meg, amely azért kapta ezt a nevet, mert a házban a feltételezések szerint a katasztrófa idején éppen újrafestés zajlott.

Az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano elmondta: „Pompeji egyre több csodálatos új felfedezést tár fel, ami megerősíti, hogy a helyszín egy rendkívüli kincsesláda”.

Elolvasom a cikket