Így kezeljük a leégést

Elmagyarázta, hogy a napégés a bőr károsodását jelenti, amelyet a nap ultraibolya sugárzásának való túlzott kitettség okoz. Az első teendő a bőr lehűtése. Lehet hideg zuhanyt vagy hideg borogatást alkalmazni, de kerülni kell a jég használatát, nehogy hipotermiát vagy bőrkárosodást okozzon.

Ezután hidratálja bőrét hidratáló krémek vagy testápolók használatával, hogy megelőzze a kiszáradást és a hámlást. Ezek a termékek segítenek helyreállítani a bőr természetes nedvességegyensúlyát, és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.

„Súlyos leégés esetén speciális leégés elleni szereket, például panthenolt, allantoint vagy aloe verát tartalmazó termékeket érdemes használni” – jegyzi meg az orvos.

„Használhat még hidrokortizon alapú gyulladáscsökkentő kenőcsöt. Ezek az összetevők segítenek megnyugtatni a bőrt, és csökkenteni a gyulladást” – mondta Klimova.

Fontos továbbá, hogy sok folyadékot fogyasszunk, hogy helyreállítsuk a szervezet vízháztartását.

Ha az állapot súlyosbodik, akkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót vagy lázcsillapítót is szedhet, ha láza van. Ha a leégés súlyos, és erős fájdalommal, megemelkedett testhőmérséklettel és hidegrázással jár, azonnal forduljon orvoshoz.

A MIR 24-nek adott interjúban az orvos elmondta, hogy a leégés kezelésére nem szabad olajos vagy zsíros krémeket használni, mivel azok ronthatják a bőr állapotát. Alkoholos termékeket sem szabad használni, mivel azok szárítják a bőrt.

A kefir vagy tejföl használata a leégés kezelésére szintén nem ajánlott, mivel ronthatja a bőr állapotát. A hámló bőr eltávolítására nem ajánlott bőrradírokat vagy más dörzsölő szereket használni, mivel ez lelassíthatja a gyógyulási folyamatot.

Kerülni kell a közvetlen napozást is, amíg az égési sérülés tünetei teljesen meg nem szűnnek. A leégés elkerülésének legjobb módja, ha magas fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptejet használ, és korlátozza a napon töltött időt.

Elolvasom a cikket