Maruzsa Zoltán: 2018 óta országosan mintegy ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztési beruházás indult el

MH/MTI
2024. május 29. szerda. 17:14
Frissítve: 2024. május 29. 17:15

Maruzsa Zoltán megemlítette, hogy 2022 után a kormánynak néhány fejlesztést fel kellett függeszteni, de reményei szerint hamarosan azok is újraindulhatnak.

Az államtitkár örvendetesnek nevezte Kulcs lélekszámának gyors növekedését, amely szükségessé tette a 16 tantermes, évfolyamonként két párhuzamos osztályt befogadni képes iskola megépítését. Az intézménynek 2013-ban 166 tanulója volt, míg a 2021-22-es tanévet 211-en fejezték be, miközben négy különböző épületben folyt az oktatás, és a rendezvénytermet használták tornaszobának.

Maruzsa Zoltán rámutatott arra, hogy a 21. századi, minden igényt kielégítő létesítménnyel a következő hónapokban a tankerületnek és a pedagógusoknak csak annyi feladatuk lesz, hogy otthonossá tegyék.

Elmondta, hogy az ötödikes tanulók ősztől akár új laptoppal kezdhetik meg az új tanévet, hiszen folytatódik az az országos digitalizációs program, amelyben az 5-12. évfolyamos diákok ingyenesen kaphatnak notebookot, amennyiben igénylik.

Az államtitkár örömének adott hangot, amiért 2030-ig az Európai Bizottsággal együttműködésben biztosított lesz minden évben a pedagógusok béremelése. Jelezte, hogy az idei átlagosan 32,2 százalékos emelés után a következő években újabb emelések jönnek.

Maruzsa Zoltán közölte, hogy idén 340 milliárd forintot fordítottak a köznevelésben és a szakképzésben béremelésre és végre megkapták az Európai Bizottságtól az uniós hozzájárulás első részletét, ami 184 milliárd forint, ez a 2024-re tervezett összeg 54 százaléka. Hozzátette: a teljes program 2030-ig 5625 milliárd forintot igényel, amihez az Európai Unió 700 milliárddal járul hozzá.

Mészáros Lajos (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a kulcsi pedagógusoknak, amiért rossz körülmények között is példás hozzáállással végezték munkájukat.

Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP), a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az 1,55 milliárd forintos beruházás révén a 2800 négyzetméter alapterületű épületben az osztálytermek mellett informatika- és tornatermet, valamint tanári szobákat is kialakítottak.

Megjegyezte, hogy a tornaterem külső felújítására nem maradt forrás, de a közeljövőben igyekeznek támogatást találni rá, és akkor az év végére teljesen megújulhat az iskolakomplexum.

Elolvasom a cikket