Mi okozza a lupuszt?

Az immunrendszer tévesen az egészséges sejteket támadja meg, amikor valakinél lupusz vagy bármely más autoimmun betegség alakul ki. A lupusz számos szervet és testrészt érint, többek között a bőrt, a tüdőt, a veséket, az ízületeket, az izmokat és a szívet.

A lupusz hajlamos családokban öröklődni, mint sok más autoimmun betegség. Az, hogy a családban előfordult lupusz, nem garantálja, hogy kialakul a betegség. Fontos megjegyezni, hogy az emberek a legtöbb esetben nem öröklik magát a betegséget. Az emberek ehelyett olyan genetikai mutációkat örökölnek, amelyek növelik vagy csökkentik a lupusz kialakulásának kockázatát. A genetikai mutáció megléte nem garantálja, hogy önnél is kialakul a betegség.

A következő kockázati tényezők növelhetik a lupusz kialakulásának valószínűségét:

• életkor: a lupusz leggyakrabban a 15-44 év közötti nőknél fordul elő;
• etnikai hovatartozás: a fekete nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki lupusz, mint a fehér nőknél. A lupusz szintén gyakoribb a spanyolajkú, ázsiai, amerikai őslakos és alaszkai őslakos nőknél;
• földrajz: a lupusz egyre gyakoribbá vált az iparosodott nyugati országokban. A kutatók szerint az Afrikában és Ázsiában élőknél a nyugati országokhoz képest alacsonyabb a lupusz előfordulása;
• nem: a lupusz gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Kockázati tényezők
A kutatók nem ismerik a lupusz pontos kiváltó okát, de azonosítottak néhány kockázati tényezőt. A hormonok, a gének, a környezet és az immunrendszer működése mind befolyásolhatják a lupusz kialakulásának kockázatát.

Hormonális tényezők
A lupusz majdnem tízszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A szakértők megpróbálták megérteni a hormonok szerepét a lupusz kialakulásában. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a hormonok magyarázatot adhatnak arra, hogy miért van több nőnek lupusza, mint férfinak.

A lupusz autoimmun betegség, így a legtöbb betegnél az immunrendszer működésével kapcsolatos változások jelentkeznek. A sejtek apoptózison mennek keresztül, amikor károsodnak vagy már nincs rájuk szükség az immunrendszerben. Az apoptózis egy olyan folyamat, amely a sejtek önpusztítását vagy halálát okozza. Ezek a sejtek általában akkor távoznak a szervezetből, amikor már nem kellenek.

A kutatások kimutatták, hogy az elhalt sejtek a lupuszban szenvedők szervezetében maradnak. Ezek a sejtek olyan anyagokat vagy toxinokat bocsátanak ki, amelyek gyulladást válthatnak ki az immunrendszerben. Az immunrendszer a test különböző szerveiben lévő egészséges szöveteket kezdi támadni, és végül a lupusz fizikai tüneteit mutatja.

Elolvasom a cikket