Reuters: India legnagyobb magánvállalata már rubelben fizet az orosz olajért

A Reliance Industries a hírek szerint két szállítmány uráli nyersolajat fog vásárolni, és opciót kap arra, hogy havonta további négyet vásároljon, hordónként háromdolláros kedvezménnyel a közel-keleti, dubaji referenciaárhoz képest. A világ legnagyobb, Jamnagarban található finomítókomplexumának üzemeltetője várhatóan havonta legfeljebb két szállítmány alacsony kéntartalmú nyersolajat is vásárol, hordónként egydolláros prémiummal a dubaji jegyzésekhez képest – pontosított a forrás.

A mumbai székhelyű multinacionális vállalat beleegyezett, hogy a szállításokért orosz rubellel fizet; az indiai HDFC Bank és az orosz Gazprombank fogja megkönnyíteni a tranzakciókat – közölte a forrás az ügynökséggel.

India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, az orosz nyersolaj jelentős importőrévé vált, amióta a nyugati vásárlók az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt az import csökkentése mellett döntöttek. Az orosz exportőrök jelentős árengedményeket kezdtek adni a nyersolajra, hogy új piacokat vonzzanak az ország korábbi kereskedelmi partnereinek elvesztése után.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete óta az EU, a G7-ek és szövetségeseik számos szankciót vezettek be Oroszországgal szemben, hogy megpróbálják megfékezni az ország olajbevételeit, beleértve az embargót és az orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonját. Hasonló korlátozásokat vezettek be a kőolajtermékek exportjára is.

E hónap elején az indiai állami irányítású Bank of Baroda arról számolt be, hogy az ország orosz olajimportja 2023-ban a tízszeresére emelkedett, hozzátéve, hogy a dél-ázsiai ország csaknem ötmilliárd dollárt takarított meg az oroszországi nyersolajvásárlások növelésével. A szankciókkal sújtott ország a 2023/24-es pénzügyi évben már a második egymást követő évben lett India legnagyobb szállítója, megelőzve Irakot, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket.

Az, hogy Moszkva a partnereivel való határokon átnyúló elszámolások során az amerikai dollártól a helyi valuták, köztük a rubel, az indiai rúpia, a kínai jüan és az Egyesült Arab Emírségek dirham felé mozdult el, azt követi, hogy Oroszország alternatív módokat keres a kereskedelem megkönnyítésére, miközben a Nyugat megpróbálja elvágni az ország hozzáférését a pénzügyi rendszerekhez.

Elolvasom a cikket