Schmidt Ádám: A sport stratégiai ágazat

MH/MTI
2024. május 29. szerda. 22:31

Schmidt Ádám a tolnai vármegyeszékhelyen rendezett sportközéleti fórumon hozzátette, hogy a sport 2010-ben 17,8 milliárd, 2024-ben 172,4 milliárd forint költésgvetési támogatásban részesült.

Fontos intézkedésnek nevezte a mindennapos testnevelés bevezetését, amelyben 1,2 millió gyermek vesz részt, és „egy egészségesebb nemzethez vezethet”.

Mint mondta, bár vannak olyan települések, ahol az infrastruktúra nem adott még a mindennapos testneveléshez, de dolgoznak azon, hogy javuljanak a feltételek. 2014-től a TTT programban több mint 150 tornaterem újult meg – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy – bár a fórum helyszínén, Szekszárdon az „úszófelület nem teljesen adott” –, az Úszó nemzet programban ma már 43 ezren vesznek részt.

Az államtitkár beszélt arról, hogy Magyarországon mintegy félmillió igazolt, regisztrált sportoló van, valamint emellett körülbelül félmillióan szépkorúak vagy három évesnél fiatalabb gyermekek. A fennmaradó kilencmillió embernek szól a 2023-ban elindult Sportoló nemzet program, amelynek az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a mindennapos mozgás lehetőségét.

Nagy hangsúlyt helyeznek a fogyatékossággal élők és a szociális hátrányokkal küzdők sportolási, sporteseményeken való részvételi lehetőségeire; az atlétikai vb-n például naponta 130 hátrányos helyzetű ember vehetett részt úgy, hogy az odautazás költségeit is állták – mondta, hozzátéve, hogy az államtitkárság szorosan együttműködik a paralimpiai bizottsággal.

Schmidt Ádám emlékeztetett: miután 2023-ban az Európai Bizottság további hat évre elfogadta a tao-támogatások rendszerét, 2029-ig futhat a program, amelynek köszönhetően eddig egyedülálló infrastrukturális fejlesztések történtek.

Közölte azt is, 2026-ig felújítják a mogyoródi Hungaroring pályáját, így további négy plusz négy évig rendezhetnek ott Forma–1-es futamokat. Megjegyezte, hogy a párizsi olimpián a magyar résztvevők száma felül fogja múlni a riói és tokiói olimpián versenyző magyar sportolókét.

Elolvasom a cikket