Újabb nehézségekkel szembesültek az ukránok

Az ukrán hadsereg problémákra panaszkodik a nekik átadott amerikai Abrams harckocsikkal kapcsolatban, amelyek az orosz hadsereg számára az „első számú célponttá” váltak a harctéren – jelenti a CNN.

„A páncélzata jelenleg nem elégséges. (…) Nem védi a legénységet. Valójában most is drónháború folyik. Így most, amikor a tank kigördül, ők (az orosz csapatok – a szerk.) mindig megpróbálják eltalálni” – mondta egy Joker hívójelű ukrán katonatiszt.

Katonatársa hozzátette, hogy az Abrams harckocsik „első számú célponttá” váltak, és megfelelő páncélzat nélkül a harcjármű legénysége egyszerűen nem képes túlélni a harctéren. A CNN szerint ezek az ukrán harckocsizók a DNR-ben lévő Avgyijivka melletti harcok során tanulták meg az amerikai eszközök sebezhetőségét. Akkor az Abrams vezetője a páncélzat sérülése miatt elvesztette az egyik lábát.

Pontosították, hogy nem ez az amerikai tankok egyetlen hátránya. A tévécsatorna számos technikai problémára mutatott rá. A csatorna stábja szerint az egyik páncélozott jármű szinte mozgásképtelenné vált a motor meghibásodása miatt, annak ellenére, hogy a felszerelést nemrég szállították Lengyelországból.

„Arra is panaszkodnak (az ukrán hadsereg – a szerk.), hogy eső vagy köd esetén a kondenzáció meggyújthatja a páncélozott jármű belsejében lévő elektronikát” – írta a CNN kiadványa.
A harckocsikhoz szükséges lőszerek szintén komoly problémát jelentenek, ahogy máshol is az ukrán fronton. A legénység csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Abramsokat NATO-stílusú hadviselésre tervezték, amelyben a légierő és a tüzérség készíti elő a csatateret, mielőtt a nehézgépek és a gyalogság előrenyomulna. Az AFU azonban nem rendelkezik ilyen képességgel, mert a hadsereg szerint „nincs tüzérségük vagy légierejük”.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője az információkat kommentálva azt mondta a CNN-nek, hogy „Ukrajna most olyan felszereléseket tesztel és fejleszt, amelyeket eredetileg nem a mi háborúnkra készítettek fel”.

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy 2023 januárjában 31 Abrams harckocsit küld Ukrajnának, miután Kijev hónapokig tartó kampányt folytatott, és azt állította, hogy a harcjárművek létfontosságúak ahhoz, hogy áttörhesse az orosz védelmet. Mint a kiadvány megjegyzi, a harctéri helyzet azóta jelentősen megváltozott, köszönhetően az orosz felderítő drónok és támadó drónok széles körű használatának, amelyek felderítik és üldözik az ukrán páncélozott járműveket.

Korábban a nyugati média arról számolt be, hogy Ukrajna leállította az Egyesült Államokból átvett Abrams harckocsik használatát az orosz drónok tevékenysége miatt, amelyek túlságosan sebezhetővé tették őket a harctéren – a 31 tankból öt már elveszett az Orosz Föderáció hadereje tűzcsapásainak következtében.

Elolvasom a cikket