300 éves érméket ástak ki a fémdetektorral

A 17. század végén és a 18. század elején Antoni Jaczewski a Jeleniowskie-hegy közelében fekvő városban, Kielceben csapta be az embereket. A lengyel legenda szerint Jaczewski meggyőzte az embereket gyógyító erejéről, és elcsalta őket a hegyi településére.

Lengyelország akkor háborúban állt és pestis söpört végig az országon, ami nyilvánvalóan meggyőzte az embereket, hogy felkeressék Jaczewskit. A gyógyításárt cserébe arany- és ezüstérmékkel fizettek neki.

A hatóságok végül elkapták és letartóztatták, de végül megmenekült a bebörtönzés elől és folytatta a polgárok becsapását. 1712-ben újra letartóztatták, ezúttal életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték.

Antonit korábban fiktív személynek, legendának tekintették, az érmék megtalálása azonban bizonyíték a létezésére. 2022-ben fedezték fel a fémdetektoristák, a hatóságok pedig 2024-ben jelentették be és erősítették meg a legenda valódiságát.

A felderítő csapat felfedezett egy a Madonnát és gyereket ábrázoló arany hamburgi dukátot is 1648-ból. Mivel ki van lyukasztva, a szakértők szerint medalionként viselhették.

Az érmék pontos mennyiségét még nem lehet tudni, mert a vizsgálat még folyamatban van. Főleg ezüstérméket találtak, vannak a 17. század végéről és a 18. század elejéről valók is közöttük.

Elolvasom a cikket